четвер, 08 лютого 2018 15:33

Пшонка вмовляв кинути армію на Майдан

Пшонка вмовляв кинути армію на Майдан
Генпрокурор Віктор Пшонка хотів застосувати армію проти Євромайдану в Києві, каже колишній начальник Генштабу Володимир Замана. Фото: УНІАН

Колишній начальник Генштабу Володимир Замана заявляє, що у лютому 2014 року тодішні міністр оборони Павло Лебедєв і генпрокурор Віктор Пшонка намагалися переконати його застосувати армію проти Майдану в Києві.

Про це Замана розповів під час допиту в Оболонському районному суді Києва, повідомляє "Укрінформ".

У суді розглядали кримінальне провадження за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді.

"Уже безпосередньо 18 лютого я спілкувався в будівлі СБУ з керівником СБУ, з генеральним прокурором Пшонкою. Вони намагалися переконати мене в тому, що законодавство дозволяє це зробити, а на той час був введений в дію план антитерористичної операції. І мотивуючи, що такий план введений, намагалися застосувати Збройні сили в Києві. У законі про антитерористичний центр, про антитерористичну операцію не було чітко написано, які завдання можуть виконувати ЗСУ", - сказав Замана, додавши, що ініціатива про застосування армії надійшла від Лебедєва.

Замана заявив, що впродовж тижня відбувалися неодноразові спроби за його участі підготувати наказ про застосування ЗСУ, конкретні військові частини.

"Це 25-та повітряно-десантна бригада, 79-а аеромобільна бригада, підрозділи морської піхоти Криму, застосувати Збройні сили в Києві. Про застосування зброї там не йшлося. Мова йшла про залучення Збройних сил до посилення об'єктів та наведення конституційного ладу в Києві", - зазначив Замана, який очолював Генштаб ЗСУ з лютого 2012 року до 19 лютого 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович - зрадник, російську агресію готували з 2010 року - екс-глава СБУ

29 червня 2017 року Оболонський районний суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів - державна зрада, пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону, пособництво у веденні агресивної війни.

Віктор Пшонка тікав з України у лютому 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «Пшонка вмовляв кинути армію на Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути