пʼятниця, 10 грудня 2010 16:38

Пшонка каже, що у допитах Тимошенко і Турчинова нема політики

Пшонка каже, що у допитах Тимошенко і Турчинова нема політики

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка в інтерв'ю виданню "Сегодня" виключив політичну складову в допитах екс-глави Кабміну Юлії Тимошенко і колишнього першого віце-прем'єра Олександра Турчинова.

Відповідаючи на запитання видання, "що конкретно ставиться в провину" Тимошенко і Турчинову, Пшонка сказав:

"І Тимошенко, і Турчинов ще недавно були посадовими особами, які займали високе становище в Кабінеті Міністрів. Їх діяльність перевірили Контрольно-ревізійне управління, Рахункова палата, покликані контролювати виконання бюджетного законодавства. Вони виявили порушення. Щоб з'ясувати, що за цими порушеннями стоїть, була призначена судово-бухгалтерська експертиза. Їй належить з'ясувати, як витрачалися бюджетні кошти, чи заподіяно шкоду, які її масштаби. Ці матеріали надходять до органів прокуратури. Прокуратура повинна реагувати? Повинна. Ось і все. Але під все це намагаються підводити політику ... Сьогодні ховається від слідства колишня голова Держказначейства. Якщо вона в бігах, то чому? Якщо невинна, чому ховається від слідства? ".

Водночас генпрокурор зазначив, що кримінальна справа, порушена стосовно екс-глави МВС Юрія Луценка, "розслідується і наближається до завершення".

Нагадаємо, восени Турчинов неодноразово викликався на допити в СБУ і ГПУ. У четвер, 9 грудня, його знову викликали на допит в ГПУ. На виході з будівлі відомства після допиту колишній чиновник повідомив, що слідчий допитував його як свідка у справі за обвинуваченням Луценка в розкраданні коштів.

Генпрокуратура інкримінує Луценкові привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Мова йде про нарахування зайвих 40 тисяч гривень пенсії водієві екс-міністра. Луценко перебуває на підписці про невиїзд.

На початку грудня Тимошенко допитували як свідка у справі про нецільове використання грошей, виручених від продажу газопарникових квот. 28 квітня поточного року Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом порушення законодавства про бюджетну систему і зловживання службовим становищем під час використання коштів, отриманих у 2009 році від продажу квот на викиди парникових газів. Мова йде про використання бюджетних коштів, отриманих у 2009 році від продажу частини встановленої кількості викидів парникових газів відповідно до ст. 17 Кіотського протоколу.

Дослідча перевірка встановила, що внаслідок прийняття колишніми посадовими особами Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів нормативно-правових актів, що суперечать закону про державний бюджет країни на 2009 рік, Державне казначейство змінило цільове призначення коштів спеціального фонду держбюджету, які надійшли від продажу квот на викиди парникових газів , на суму у 2,3 млрд гривень. За результатами перевірки порушено кримінальну справу за ч.2 ст.210, ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України.

Зараз ви читаєте новину «Пшонка каже, що у допитах Тимошенко і Турчинова нема політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути