Ексклюзиви
понеділок, 04 жовтня 2021 10:44

Проти Саакашвілі порушили чотири кримінальні справи

Проти Саакашвілі порушили чотири кримінальні справи
Адвокат сподівається, що Саакашвілі помилують. Фото: Reuters

У Грузії проти політика Міхеіла Саакашвілі порушили чотири кримінальні справи.

Його адвокат Бека Басилая назвав справи політизованими, повідомляє "Суспільне".

"Ці справи неправові, вони всі політизовані, усі чотири кримінальні справи. Коли Міша був президентом, він пригощав своїх гостей і платив державними коштами. Це нормально. Мова не про великі гроші, це ресторан і таке інше. І тепер йому це висунули як обвинувачення. Коли він був у Чехії, то приніс на кладовище Вацлава Гавела квіти. Він купив їх не за свої гроші, а за бюджетні. Це йому теж коштувало обвинувачення і кримінальної справи. Це комічно", - сказав юрист.

Інша справа стосується помилування звинувачених, коли Саакашвілі був президентом. Остання – про незаконний перетин грузинського кордону.

Ймовірність помилування Басилая пов'язує з політичною ситуацією в Грузії після місцевих виборів.

"Головне те, яка ситуація складеться в Грузії. 2 жовтня були вибори, на яких грузинська опозиція отримала хороший результат. Якщо опозиційний рух ростиме, то я впевнений, що наша президентка змінить своє рішення про помилування Міхеіла. Зараз вона каже, що не помилує його. Але цю заяву вона зробила перед виборами, щоб дати мотивацію своїм прихильникам. Буцімто ось Міша затриманий, і президент не відпустить його", – сказав Басилая.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саакашвілі їхав у Грузію у вентиляційній кабіні трейлера

Він вважає, що якщо в найближчі місяці почнеться протест, Саакашвілі помилують. Пів року тому в Грузії затримали одного з опозиційних лідерів і через два місяці відпустили.

"Був тиск людей, активістів, опозиції. Велику увагу цій справі приділив Захід. Якщо буде увага від Заходу до Саакашвілі, я впевнений, що Міша буде вільним", – сказав юрист.

Повернення на батьківщину Міхеіла Саакашвілі після восьми років еміграції пов'язане з виборами до місцевих органів влади, які відбулися 2 жовтня. Політик закликав прихильників разом вирушити в Тбілісі, а 3 жовтня, після виборів, вийти на акції протесту.

Згодом стало відомо, що його арештували та помістили до ізолятора. Раніше його заочно засудили до шести років ув'язнення за організацію нападу на колишнього грузинського депутата Валерія Гелашвілі.

Після затримання Саакашвілі заявив, що вважає себе політичним в'язнем, і оголосив голодування.

Зараз ви читаєте новину «Проти Саакашвілі порушили чотири кримінальні справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути