понеділок, 24 грудня 2012 21:08

Просто реформувати органи виконавчої влади замало, необхідні інші принципи управління - експерт

Просто реформувати органи виконавчої влади замало, необхідні інші принципи управління - експерт
Сергій Таран. Фото: ua.glavred.info

Переформатування органів виконавчої влади може бути корисним лише тоді, коли буде політична воля відмовитися від монополізації економіки.

Про це Gazeta.ua сказав Сергій Таран, коментуючи те, що президент Віктор Янукович своїм указом ліквідував Податкову і Митну служби України, реорганізувавши їх у міністерство.

Крім того, було утворено державну службу України з надзвичайних ситуацій, реорганізувавши Міністерство надзвичайних ситуацій України та Державну інспекцію техногенної безпеки України.

"Це більше, ніж просто механічні перестановки урядових структур. Я думаю, що за великим рахунком адміністративна система справді у нас потребує реформації. Але крім цього, потрібні ще зовсім інші принципи управління економікою, необхідно задавати політику держави, економічну політику, а не просто адмініструвати економіку", - зауважив він.

Таран додав: "Дуже часто економіку адмініструють. І для цього треба деякі міністерства змінити. Але насамперед треба мати політичну волю для того, щоби економікою управляти через економічні методи. Тому за організацією має бути ще й політична воля".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В українському уряді збереглася квота російської імперії" - "свободівець"

Експерт наголосив, що поки рано говорити про доцільність і результативність таких реформацій.

"Про такі механічні перестановки можна говорити тільки тоді, коли ми побачимо реальні перші дії нового Кабміну. Поки що якихось висновків з ліквідації МЧС та інші перетворення не можна робити. Бо ще не має ні намірів, ні стратегії, ні дій", - підкреслив він.

Таран підкреслив: "Мають бути міністерства, які відповідають за певний напрямок. Якщо є одне міністерство економіки, то держава задає політику у сфері економіки. Тобто, вона не адмініструє, а створює систему стимулів податків, створює систему у тих галузях, які є пріоритетними. Для цього спочатку потрібно створити таку систему і зробити певний акцент. Для цього треба ще визначити, яке наше місце у світовому ринку, де наша конкурентна перевага, а де ні. Відповідно, створювати механізми сприяння одним галузям, які б зробили Україну конкурентною. Для цього необхідна стратегія розвитку держави".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович заявив, що валютний ринок треба жорстко контролювати

Однак, експерт підкреслив, що насправді зараз зробити так дуже важко, оскільки є серйозна монополізація економіки та дуже серйозний вплив сім'ї президента та Партії регіонів на економіку.

"Питання полягає в тому, чи є політична воля зараз відмовитися від монополії і задавати економічні стимули розвитку країни", - наголосив Таран.

Зараз ви читаєте новину «Просто реформувати органи виконавчої влади замало, необхідні інші принципи управління - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути