субота, 13 серпня 2011 11:02

Пропозиції Януковича не зацікавли Медведєва. Знижки на газ не буде

Автор: Фото: Reuters
  Віктор Янукович і Дмитро Медведєв під час зустрічі у Сочі 11 серпня 2011 року
Віктор Янукович і Дмитро Медведєв під час зустрічі у Сочі 11 серпня 2011 року
Конфліктів між Україною і Росією не буде, вважає  директор Української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов.

"Після Харківських угод я вже не раз чув, що черговий медовий місяць у відносинах України та Росії закінчено. Хоча мені хотілося б, щоб вони розвивалися інтенсивніше. Але казати про те, що будуть торговельні війни, конфлікти чи щось подібне, теж неправильно. Зараз спокійні, рівні, стабільні відносини", - зазначив він, коментуючи завершення переговорів між Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим.

За словами експерта, по газу є проблеми. Вони відвічні, незалежно від того, як тісно Україна та Росія співпрацюють.

"Якщо вони (глави держав - ред.) досі не досягли домовленостей, отже з обох боків є побажання, які інша сторона наразі виконати не може. Росія чітко заявила, як саме Україна може досягти чергової знижки на газ — вступити до Митного союзу. Україна хоче туди не вступати, але знижки прагне. При цьому не каже, що готова дати взамін. Ось Росія й чекає. М'яч на українському боці, але ми досі чуємо якісь незрозумілі пропозиції щодо формули 3+1, за якими нічого не стоїть. Хоча це не означає, що знижку можна дістати лише зі вступом до Митного союзу. Росія готова до будь-яких пропозицій. Ось ці зустрічі у Криму й у Сочі полягали в тому, що Україна намагалася такі пропозиції сформулювати. Адже після зустрічі в Криму Путін публічно дав доручення розглянути якісь "пропозиції України". Але вони досі відомі лише Януковичу, Путіну і Медведєву. Судячи з того, що Росія дуже мляво на них відреагувала, ці пропозиції не надто її цікавлять", - розповів Корнілов.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Янукович гаяв час на зустрічі з Медведєвим

На його думку, Медведєв відмовився приїжджати до Севастополя, бо не бачив необхідності зустрічатись з українським керівництвом без чіткого бачення формули перемовин. І зараз у Сочі обговорювали теж лише попередні проекти домовленостей.

"Я не думаю, що це якось пов'язано з Юлією Тимошенко. Росія б узагалі не реагувала, якби її прямо не зробили пасивним співучасником цього процесу. Чомусь обвинувачення обрало наріжним каменем саме угоди Тимошенко і Путіна. І постійні спекуляції під час процесу щодо можливого одностороннього скасування угод, про що прохопився був Азаров, не могли не викликати реакції Кремля", - зауважив експерт.

"Восени Київ та Москва у будь-якому разі мусять вийти на взаємоприйнятний варіант по газу, оскільки Україна просто не має вибору. Росія теж не зацікавлена, щоб українська економіка рухнула в четвертому кварталі через непомірні ціни на газ. Бо втрачати такого великого споживача своїх ресурсів і втрачати навічно, Росія зовсім не збирається. Адже, якщо зупиняться деякі галузі української економіки, то не факт, що за рік-два їх можна буде потім відновити", - наголосив Корнілов.

Відзначимо, директором Інституту країн СНД є депутат Держдуми РФ Костянтин Затулін.

Зараз ви читаєте новину «Пропозиції Януковича не зацікавли Медведєва. Знижки на газ не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути