Ексклюзиви
вівторок, 09 грудня 2008 15:33

Прогноз ціни на газ від Яценюка

Прогноз ціни на газ від Яценюка
Колишній голова Верховної Ради, член фракції блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" Арсеній Яценюк

прогнозує ціну на газ близько 250 доларів за тис. куб. м. у 2009 році.

Про це він сказав в інтерв"ю інтернет-виданню "Економічна правда".

"Я називав найбільш імовірну ціну - 250 доларів за тисячу кубометрів, плюс-мінус", - сказав він.

При цьому він вважає заяви Росії про те, що ціна на газ, що поставляється в Україну, може становити понад 400 доларів за тис. куб. м у разі непогашення боргів "Нафтогазом України" перед "РосУкрЕнерго" блефом.

"Це політичне залякування, блеф. Продавати свій газ за 400 доларів можна. Тільки питання, хто купить, крім країн ЄС, де підписані довгострокові контракти", - вважає Яценюк.

Також він підкреслив необхідність підписати з Росією довгостроковий контракт із зазначеними в ньому фіксованими обсягами й цінами газу, який постачається в Україну, а також ціною за його транзит.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" допускає, що у разі збільшення ціни на природний газ для України до 400 доларів за тис. куб. м з 2009 року, ставка транзиту цього газу буде підвищена з 1,7 доларів за тис. куб. м на 100 км відстані до близько 4 доларів.

Тепер "Нафтогаз України" закуповує газ на границі з Росією по 179,5 доларів за тис. куб. м, ексклюзивним постачальником цього палива залишається компанія "РосУкрЕнерго".

Раніше голова правління російського "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що з 2009 року ціна на газ, який постачається в Україну, може становити понад 400 доларів за тис. куб. м у разі непогашення боргів "Нафтогазом України" перед "РосУкрЕнерго".

Розмір боргу сторонами оцінюється по-різному: НАК заявляє про борг близько 1,3 млрд. доларів, "Газпром" і "РосУкрЕнерго" наполягають на заборгованості розміром 2,4 млрд. Доларів, повідомляють Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Прогноз ціни на газ від Яценюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути