Ексклюзиви
понеділок, 16 липня 2012 15:58

Профільний комітет ВР розбереться з подвійними цінами на сигарети

Явищем подвійних цін на ринку тютюнових виробів займуться в Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, пише сайт "Обозреватель".

"Ми обов'язково перевіримо, чому на однакові сигарети існує різна роздрібна ціна!", - заявив заступник глави комітету Євген Царьков (фракція КПУ).

Увагу комітету викликав той факт, що вже декілька місяців у роздрібній торгівлі продаються абсолютно однакові сигарети українського виробництва за різними роздрібними цінами. Наприклад, на сигарети "Прилуки Особливі" виробництва А/Т Тютюнова компанія "ВАТ Прилуки" з однаковою назвою, характеристикою, упаковкою, штрих-кодом одночасно існує дві різні роздрібні ціни – 6,50 грн і 7,50 грн. Відрізняються пачки тільки декоративною стрічкою. По суті, це один і той же підакцизний товар, а, значить, він не може мати різних цін. "Теоретично існування подвійних цін на однакові сигарети - неможливе. На практиці подібне явище може пояснюватися або самодурством кінцевої точки продажу, або тут замішені ліві акцизні марки або підпільні тютюнові фабрики, які прикриваються солідними людьми з депутатськими мандатами і правоохоронними органами. Тому я проведу розслідування через Податкову службу України і профільний комітет", - коментує заступник глави Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Євген Царьков.

Виробники сигарет не дають чіткого пояснення, чому в роздрібній торгівлі існує різна ціна на однакові сигарети. Прес-служба А/Т Тютюнова компанія "ВАТ Прилуки" відмовляється спілкуватися з журналістами. Олександр Когут, директор з корпоративних питань JTI Україна, коментує: "Дисконтування відбувається за рахунок прибутку виробників і торгівлі. Частка податку, який платиться державі, наприклад, ПДВ, також буде меншою у випадку, якщо продукт продається за зниженою ціною. Ми проти використання практики двох цінових декларацій для однакового продукту, що відрізняється лише відривною стрічкою. Така практика може привести до серйозних наслідків: податкові органи можуть відчути необхідність подальшого посилення і без того жорсткого регулювання галузі. У гіршому разі, якщо така практика розшириться на всі торгові марки і використовуватиметься всіма виробниками, це може поставити під загрозу загальну економічну ситуацію в секторі", - коментують в компанії JTI Україна.

Юрій Кишко, керівник з корпоративних питань компанії Imperial Tobacco Ukraine, вважає, що "ситуація, коли існує подвійна ціна на однакові сигарети, з правової точки зору прикордонна, оскільки в законодавстві деякі аспекти ціноутворення сигарет чітко не прописані. Тому свою оцінку подібній практиці повинні дати фахівці в даному питанні", - стверджує Юрій Кишко.

Проте, Державна податкова служба України не бачить ні проблеми, ні порушення закону в практиці подвійних цін на один і той же підакцизний товар. Заступник директора департаменту контролю за виробництвом і оборотом спирту, алкогольних напоїв і  тютюнових виробів Державної податкової служби України Жанна Кравцова коментує: "Суб'єкт здійснює свою діяльність у рамках встановленого правового порядку, дотримуючись вимог законодавства. Відповідно до статті 221 Податкового кодексу України, за наявності в місцях продажів тютюнових виробів одного найменування, на пачках яких вказані різні роздрібні ціни, продаж таких виробів здійснюється за цінами, не вище вказаних на пачці сигарет", - коментують в Державній податковій службі України.

Зараз ви читаєте новину «Профільний комітет ВР розбереться з подвійними цінами на сигарети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути