понеділок, 08 жовтня 2012 17:58

Продати голос на виборах може кожен третій українець - політолог

Продати голос на виборах може кожен третій українець - політолог
Андрій Золотарьов каже, що готових продати голос набагато більше. Фото: glavcom.ua

Політичний експерт Андрій Золотарьов вважає, що насправді продати голоси на виборах готові набагато більше людей, ніж про це говорять соціологи.

Про це він розповів Gazeta.ua, коментуючи дані соціологічного дослідження фонду Демократичні ініціативи, згідно якого близько 11 % виборців готові продати голос на виборах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 11% українських виборців готові продати свій голос на виборах

Політики вдаються до маси зловживань, щоб отримати голос виборця, наголошує Золотарьов.

"Набагато більший відсоток українських виборців готові продати свій голос. Треба розмежовувати процеси, які на перший погляд схожі. Є приклади, коли люди створюють за 2-3 місяці до виборів фонд і під підпис, під спецільний договір прив'язують людей до вибору. Або є інші приклади: коли два роки людина працює на окрузі, там дійсно є фонд, який теж використовують. Тут людей вже не прив'язують до вибору: ніяких спеціальних договорів немає, вибір ніяк не фіксують. Я скептично ставився до таких технологій, але коли побачив, що на Полтавщині проводять по 8-10 зустрічей з виборцями на день, то ставлення змінилось. На перший погляд ці речі схожі, але насправді дуже відрізняються", - пояснив експерт.

"Є зловживання, коли агітують за рахунок тих, кого агітують, - додав політолог. - Наприклад, у Одеській області губернатор зробив "Народний бюджет", куди залив кошти бюджету і тепер з його допомогою піаряться кандидати Партії регіонів. Або у Дніпропетровській області, де машини швидкої допомоги роздають на кожному кроці, хизуються, що побудували дороги, але насправді роблять це за наш з вами кошт".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Удар" на 1% випереджає Об'єднану опозицію - опитування

Золотарьов впевнений, що насправді продати голос у будь-який зі способів готові далеко не 11% виборців.

"Людям просто соромно і вони в цьому не зізнаються. На цих виборах коефіцієнт брехні подолав усі розумні межі, тому встановити істину дуже складно. Тому цифра в 11% це та цифра, яка не відображає істинний стан речей. Для України все набагато гірше. За моїми підрахунками це близько 25-30% виборців", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Продати голос на виборах може кожен третій українець - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

64

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути