Ексклюзиви
понеділок, 08 жовтня 2012 15:22

Українці часто не зізнаються, що голосуватимуть за опозицію - експерт про рейтинги

Українці часто не зізнаються, що голосуватимуть за опозицію - експерт про рейтинги
Сергій Таран переконаний, що рейтинги до виборів ще коливатимуться. Фото: www.radiosvoboda.org

Виборці часто не зізнаються соціологам, що голосуватимуть за опозицію, тому її рейтинг занижено.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран, коментуючи останні результати соцопитування, за яким Партія регіонів набирає 23,3%, партія "УДАР" — 16%, а Об'єднана опозиція "Батьківщина" - 15,1%.

Він підкреслив, що рано казати, що партія Віталія Кличка вже переганяє "Батьківщину", оскільки їхні рейтинги майже однакові.

"Треба враховувати те, що голоси опозиції найбільш недомірені. Громадяни, особливо в східних регіонах, дуже важко зізнаються соціологом, або будь-кому, що вони готові голосувати за опозицію. Соціологи приходять додому до людей, беруть телефон, дані, а потім питають, за кого будуть голосувати. А по телевізору з ранку до ночі розповідають про репресії опозиції", - пояснив експерт.

Він додав, що частково недооцінені також рейтинги комуністів, але не так суттєво: "Опозиції рейтинги недооцінені значно більше, бо у в'язниці сидить Тимошенко, а не Симоненко. Тому цей фактор достатньо серйозно впливає на опитування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог: Головне для "Батьківщини" та "УДАРу" - не почати інформаційну боротьбу

"Другий фактор — це те, що люди досі визначаються. І тому вони швидше ідуть до Кличка, який видається новим, аніж до опозиції, яка видається їм старою, - підкреслив Таран. - І по-третє, це можуть бути тимчасові коливання. Бо про опозицію вже все відомо, а про Кличка, як про лідера парламентської фракції та його політсилу відомо мало".

Водночас, коментуючи те, що кількість виборців, які не визначився зі своїм вибором сягає 24%, Таран наголосив, що їхню поведінку передбачити ще дуже важко і вона залежатиме від регіону.

"Це залежатиме від того регіону, в якому не визначилися люди. Я думаю, що у центрі будуть визначатися швидше на користь опозиції і Кличка. На сході — на користь, у великій мірі, комуністів. На заході — за "Свободу". Тому тут невизначені — це дуже широка категорія і їхня політична поведінка швидше визначатиме регіон, з якого вони походять", - пояснив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Українці часто не зізнаються, що голосуватимуть за опозицію - експерт про рейтинги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути