четвер, 29 лютого 2024 07:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Проаналізували варіанти дій Путіна у відповідь на заклик невизнаного Придністров'я

Проаналізували варіанти дій Путіна у відповідь на заклик невизнаного Придністров'я
Москва поки що не дала жодних сигналів про негайний шлях до ескалації після з'їзду придністровських "депутатів". Фото: росЗМІ

Існує низка імовірних варіантів дій російської влади на заклики "депутатів" невизнаного Придністров'я про допомогу. Усі вони так чи інакше пов'язані з дестабілізацією ситуації в Молдові.

Невизнане Придністров'я провело 28 лютого з'їзд так званих депутатів і прийняв низку рішень, які мали на меті надати Кремлю обґрунтування для широкого спектру можливих ескалаційних дій проти Молдови, пише американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Дій, до яких Кремль може вдатися як негайно, так і в довгостроковій перспективі. Російський диктатор Володимир Путін використовував ідею нібито захисту своїх співвітчизників за кордоном для виправдання того факту, що російська армія окупувала Придністров'я з 1992 року. Придністровські чиновники, ймовірно, зробили заклики щодо жителів Придністров'я з російським громадянством, щоб створити додаткові інформаційні умови для ескалації російської активності в Придністров'ї та Молдові", - сказано в повідомленні.

Офіційні особи та рупори Кремля продовжують створювати інформаційні умови для використання Придністров'я і проросійського молдовського автономного регіону Гагаузія для дестабілізації Молдови, але досі не вказали, як і з якою конкретною метою вони планують використовувати такі інформаційні умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва розчарована - у ГУР прокоментували ситуацію у Придністров'ї

Москва поки що не дала жодних сигналів про негайний шлях до ескалації після з'їзду придністровських "депутатів", хоча президент Росії може відреагувати на вимоги Придністров'я під час свого виступу перед Федеральними зборами 29 лютого.

"МЗС Росії повідомило 28 лютого у відповідь на звернення придністровського з'їзду "депутатів", що захист інтересів жителів Придністров'я і "співвітчизників" Росії є одним із пріоритетів Росії, а також пообіцяло уважно розглянути вимоги Придністров'я. Найбільш ймовірний варіант дій полягає в тому, що Кремль використає з'їзд як плацдарм для активізації гібридних операцій, спрямованих на дестабілізацію і подальшу поляризацію Молдови напередодні переговорів про вступ Молдови до ЄС і майбутніх президентських виборів у червні і листопаді 2024 року", - вважають аналітики.

Найнебезпечніший план розвитку подій полягає в тому, що Росія може прийняти рішення про формальну анексію Придністров'я в майбутньому, щоб виправдати військову інтервенцію проти Молдови в довгостроковій перспективі.

Існують такі варіанти дій російської влади:

Кремль може вирішити не вживати жодних заходів одразу після з'їзду 28 лютого, але Путін задовольнить ці вимоги пізніше.

Москва посилитить дипломатичний тиск на Молдову, щоб змусити її скасувати нещодавно прийнятий Митний кодекс, який набув чинності 1 січня 2024 року. Зміни, внесені Молдовою до Митного кодексу, мають важливе значення для приведення Молдови у відповідність до норм Євросоюзу на шляху країни до членства в блоці.

Кремль також може спробувати надати додаткову військову допомогу придністровським силам у майбутньому, хоча наразі незрозуміло, яким чином він сподівається доставити військову техніку або особовий склад до Придністров'я.

Існує незрозумілість перекидання сил РФ, оскільки їх доведеться переправляти через повітряний простір України або Румунії, яка є членом НАТО. На думку аналітиків, РФ може спробувати провести широкомасштабну наземну операцію через Одеську область, на що російські війська навряд чи підуть. Це відволікатиме особовий склад від їхніх поточних наступальних дій на сході України і, швидше за все, зазнає невдачі в будь-якому випадку.

Самопроголошена "Придністровсько-молдавська республіка" звернулася до Російської Федерації з проханням про "захист".

28 лютого у Тирасполі зібрався "з'їзд депутатів усіх рівнів Придністров'я".

Там заявили про нібито "посилення тиску" Молдови.

Зараз ви читаєте новину «Проаналізували варіанти дій Путіна у відповідь на заклик невизнаного Придністров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути