середа, 31 жовтня 2012 17:12

Приємно чути таку оцінку виборчої системи — експерт про "дрімуче середньовіччя" Балоги

Приємно чути таку оцінку виборчої системи — експерт про "дрімуче середньовіччя" Балоги
Сергій Таран. Фото: obozrevatel.com

Нинішня змішана виборча система показала, що електорат поділений, бо одна його частина голосує за ідеологію, а інша — за продуктові пакети.

Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Сергій Таран, коментуючи заяву міністра МНС Віктора Балоги про те, що через мажоритарну складову в нинішніх виборах суспільство перестало сприймати підкуп як зло, тому, на його думку змішана система лише тягне Україну у дрімуче середньовіччя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перераховувати голоси на проблемних округах у Києві немає підстав - Магера

"Мені дуже приємно чути таку оцінку нинішньої виборчої системи саме від Балоги. Звичайно, він правий. Річ в тому, що нинішня змішана система розділяє Україну на дві країни. Одна країна голосує за ідеологію, за програми, за харизматичних лідерів, а друга країна голосує за продуктові пакети, за організацією концертів, впорядкування територій та інші речі, якими можуть займатися хто завгодно, але не депутати Верховної Ради", - повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магера нагадав, що ЦВК сама не вносить дані на сайт - усе робиться на рівні ОВК

За його словами, в Україні саме через це зявилося хибне уявлення виборчого процесу та уявлення про мажоритарного кандидата: "Тому, саме це дає можливість говорити, про те, що у нас в країні з'явилось надзвичайно збочене уявлення про те, хто такий мажоритарний кандидат. По суті, нинішня виборча система, вона стимулює висунення по мажоритарним округам лише недієвих людей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко і Ступка вирішили залишитись в політиці та в партії Королевської

Таран зауважив, що саме мажоритарна складова позбавляє рівних прав та можливостей лідерів, які не мають величезного капіталу для участі в виборах. "Лідер громади, який немає грошей — не має шансів виграти по мажоритарці. Це має шанси робити лише тільки дуже багата людина. І це створює ситуацію, коли тільки гроші вирішують долю кампанії. Тому Балога тут абсолютно правий", - пояснив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Приємно чути таку оцінку виборчої системи — експерт про "дрімуче середньовіччя" Балоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути