пʼятниця, 14 квітня 2017 13:19

Приватні детективи зможуть працювати легально

Приватні детективи зможуть працювати легально
Народний депутат Андрій Тетерук сподівається, що спікер і президент найближчим часом запустять роботу приватних детективів. Фото: nfront.org.ua

Ухвалення в цілому законопроекту про приватну детективну (розшукову) діяльність (№3726) дозволить легалізувати та вивести з тіні діяльність великої кількості приватних детективів в Україні.

Про це заявив перший заступник керівника фракції "Народний фронт", член комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, співавтор цього законопроекту Тетерук в інтерв'ю журналістам.

Він зазначив, що сьогодні "більше ста країн у світі використовують безцінний досвід приватних детективів для забезпечення конституційних прав і свобод громадян у різних сферах".

Як він повідомив, уперше цей законопроект подали до Верховної Ради ще 2015 року. З того часу було сім спроб його ухвалення.

"Нарешті вчора ми за нього проголосували. Це великий крок України вперед. Я очікую, що і голова Верховної Ради, і президент якомога швидше поставлять свої підписи, аби ми могли вже користуватися послугами як приватних детективів, так і об'єднань детективних агенцій", - наголосив Тетерук.

Народний депутат розповів, що, згідно із законом, приватним детективом може стати громадянин України віком від 21 року, який має вищу юридичну освіту, пройшов спеціальну підготовку з метою здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності чи має стаж роботи в оперативних підрозділах або органах досудового розслідування не менше трьох років. Також він має отримати у встановленому законом порядку свідоцтво про право на заняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю.

Крім того, у законі зазначено, що "приватний детектив не може займати будь-яку посаду в органах державної влади, місцевого самоврядування, правоохоронних чи судових органах влади".

Разом з тим, на думку Тетерука, вимогу щодо обов'язкової вищої юридичної освіти слід замінити на просто вищу освіту, оскільки майбутні детективи все одно мають проходити відповідну підготовку, а часто вони вирішують питання, не пов'язані з юриспруденцією. Наприклад, щодо кіберзахисту чи кіберрозслідувань, розшукової діяльності та багатьох інших. Парламентарій зазначив, що задля врегулювання цього питання вноситимуться відповідні поправки до закону.

"До речі, в Україні вже відбувається набір на навчання або перепідготовку приватних детективів. Тобто ця діяльність буде в більшості своїй вже легалізована, тому що, насправді, дуже багато професійних громадян України виконують цю роботу, але вони знаходилися поза межами правового поля. Я дуже радий, що парламент віддав 261 голос, аби в Україні відбулася приватно-розшукова діяльність", - сказав він.

Як зазначається у пояснювальній записці, положення нового закону визначають та регламентують: види та правовий статус суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності; процедуру видачі свідоцтв про право на заняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю; види детективних послуг, що можуть надаватися суб'єктами приватної детективної (розшукової) діяльності, права та обов'язки цих суб'єктів; питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, які здійснюють приватну детективну (розшукову) діяльність; процедуру отримання дозволу на придбання, зберігання і застосування спеціальних засобів та умови їх застосування; здійснення контролю за діяльністю суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності.

За неофіційними даними, сьогодні в усіх регіонах України працює декілька тисяч приватних детективів та приватних детективних агентств.

Зараз ви читаєте новину «Приватні детективи зможуть працювати легально». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути