четвер, 10 січня 2013 22:06

Приєднання до Митного союзу закриє можливість подальшого поглиблення з ЄС - експерт

Приєднання до Митного союзу закриє можливість подальшого поглиблення з ЄС - експерт
Валерій Чалий Фото: pinchukfund.org

Приєднання до Митного союзу одразу ж закриє можливість подальшого поглиблення з ЄС. Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив заступник генерального директора Центру імені Разумкова Валерій Чалий.

"Чому це питання (ЄС чи Митний союз – ред.) стало знову таким важливим та актуальним? Ми знаємо, що більшість українців підтримують приєднання України до ЄС. Зараз ця цифра - 48%. Тут головне зрозуміти наступне: сьогодні ця карта розігрується саме таким чином - Україна зможе всидіти на двох стільцях, зробити одночасно інтеграцію і в європейському напрямку, і євроазійському. Ця теза в різних форматах - в формі "3+1", часткове приєднання до Митного союзу - звучало вже не одноразово. Але проблема полягає у тому, що для експертів очевидно, що, до речі, не очевидно для громадян України, зробити ці два кроки одночасно не можливо", - сказав експерт.

Аргументуючи думку про те, що Україна не може сидіти на двох стільцях одночасно, Чалий навів життєвий приклад.

"Чи може дівчина вийти заміж одночасно за двох чоловіків? Фактично може, але для цього потрібно багато створити умов: по-перше, треба змінити законодавство внутрішнє, яке дозволило б це зробити. Аналогічно тут ми маємо Закон "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", де чітко визначена європейська інтеграція, там немає слова Євроазійський союз, чи навіть Митний. Другий момент, потрібна згода цих двох чоловіків на таку сім'ю. Я не думаю, що українці підтримали б таке рішення. Дівчина фліртує і намагається отримати подарунки з двох сторін. Так тривати довго не може. Раніше чи пізніше потрібно буде визначитися. І, власне, такий час настав. Дівчина - вже не підліток, більше 20 років, час вже приймати серйозні рішення", - наголосив він.

За його словами, у цьому році Україні потрібно буде визначитися з інтеграційним напрямком.

"2013 рік буде ключовим у визначенні інтеграційного напрямку України. Тобто не співробітництво, бо співробітництво ми маємо і з Росією, і з ЄС, і третіми країнами, там де є економічна співпраця. До речі, Україна вже зробила крок такий, який не заперечує європейську інтеграцію. Перший інтеграційний крок був зроблений Україною в євроазійському напрямку. Можливо не помітили, але ЗВТ з СНД - це перший, як кажуть економісти, інтеграційний крок, за яким вже йдуть вищі стадії інтеграції. Це нам не заважає підписувати Угоду про Асоціацію з ЄС. Натомість, приєднання до Митного союзу очевидно одразу ж закриє можливість подальшого поглиблення з ЄС. Це очевидно і тут двох думок бути не може. Тому що так офіційно каже Брюссель, і тому що у разі такого рішення Україна сама вже не буде вести переговори про поглиблену і всеохоплюючу ЗВТ, це вже буде робити за Україну Москва. Такі пропозиції сьогодні Москва робить Брюсселю, щоб вже планувати переговори між ЄС і Росією в форматі Митного союзу і ЄС. І вже розглядається Україна, як можливий також учасник такого утворення у майбутньому", - додав Чалий.

Зараз ви читаєте новину «Приєднання до Митного союзу закриє можливість подальшого поглиблення з ЄС - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути