Ексклюзиви
неділя, 05 січня 2014 10:30

"Президентська вертикаль дала тріщину"

"Президентська вертикаль дала тріщину"
фото: Тарас Подолян

Яким буде для України 2014 рік директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов розповів в інтерв'ю Gazeta.ua:

- Це буде формалізацією того, що відбудеться 2015-го. Є два варіанти. Перший - суспільство, майдан та політична опозиція стануть більш зрілими і зможуть перебороти владу. Другий - влада, яка сьогодні знаходиться в стані перегрупування, зможе не просто вистояти, а й відкрити шлях до перемоги в 2015 році. Зараз маємо таку ситуацію: Янукович вистояв, але й Майдан встояв, ставши визначальним фактором української політики.

Цей рік буде накопиченням політичної нестабільності. Можна стабілізувати ситуацію у верхах, підчистити еліти, відсторонити олігархів, централізувати медійну вертикаль, але взяти під контроль суспільство, громадський медіа та інтернет-простір фактично неможливо. Оскільки майдан не збирається розходитися і починає себе запрограмовувати на президентську кампанію 2015 року, то намагання якось обмежити політичну активність громадян наткнеться на спротив. Це тільки підзарядить та згенерує політичну нестабільність.

Що відбуватиметься у владному таборі?

- Одна з особливостей 2013 року полягає в тому, що відбувся розпад інститутів. Київської влади фактично немає. А коли на засідання збирається напівлегітимна Київрада, то її засідання блокуються. Парламент фактично не працює. Президентська вертикаль у форматі компромісу олігархів, силовиків, чиновників дала тріщину. Фактично маємо вуличний парламент у вигляді об'єднання "Майдан".

2013 року майже розпався олігархічний консенсус, який тримав весь політичний клас в своїй орбіті. Опозиція фактично була позицією еліт, тримаючись завдяки медійній та фінансовій підтримці олігархів. Після того, як Майдан змусив опозицію бути з ними й очолити, це означає, що опозиція мігрувала від еліт до людей. Зараз знаходиться в цьому русі. Бо сьогодні опозиційний і політичний порядок денний в країні формує Майдан, а не влада. Бачимо, що олігархи втратили свій контроль над опозицією і контроль перебирає Майдан та настрої простих людей. Також олігархи втратили свій вплив і на владу. Бо олігархи, які не можуть контролювати опозицію і не знають як показувати Майдан — не потрібні владі. Тому для олігархів у 2014 році буде дуже непростий вибір — або бути поза процесом у стані нудоти, або підтримати опозицію, яка демонструє договороздатність з владою. Ще один варіант - якщо перемагатиме оновлена і жорсткіша вертикаль, то вмонтовуватися туди на правах молодшого партнера.

Зараз маємо дві політичні системи. Одна — Майдан та опозиція. Друга — жорстка президентська вертикаль без імітаційної фасадної демократії, зі ставкою на жорсткий контроль над медіапростором та звуження кола еліт.

До чого призведе така централізація?

- Подібного роду влада завжди програвала, коли робила ставку на звуження елітної бази. Вигравала, коли там була широка елітна коаліція. Але зараз бачимо ситуацію, що президент все таки зробив ставку на звуження, розраховуючи, що зовнішня підтримка та допомога компенсують це.

Як далі розвиватиметься Майдан і протестний рух?

- Цей протестний рух вже нічим не втримати. Це молоде, дуже активне та креативне покоління. Є кілька варіантів розвитку подій. Перший — протестна хвиля наростатиме і зміни будуть стрімкими. Але якщо це не контролюватимуть політики, зокрема опозиційні. Цей рух діє на креативі та експромті. Якщо немає плану, тоді не можна протидіяти їм.

Другий варіант — компонента силового режиму стає основною, буде закручування гайок і президентські вибори проходять практично безальтернативно. Головне, щоб у цьому закручуванні гайок не була звернена різьба.

Третій — трансформація, пакт опозиції від Майдану і владою, щоб мирним шляхом починати серйозні зміни в країні. Це нас чекатиме протягом 2014 року на виході 2015-го. Тому побачимо накопичення кризи, економічної стагнації, геополітичної невизначеності, боротьби навколо України та за Україну. Тому рік буде рубіконним. Або зробимо рішучий крок в напрямку демократизації і нової політичної та економічної моделі розвитку, яка спиратиметься на народну ініціативу Майдану, або буде роком переходу до консолідованішої, мобілізованішої та жорсткої влади та президентського режиму. 2015 року будуть вибори або європейського, або євразійського президента.

Зараз ви читаєте новину «"Президентська вертикаль дала тріщину" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути