середа, 03 квітня 2013 18:52

"Президент зрозумів, що втратив контроль над парламентом" - експерт про причину референдуму

"Президент зрозумів, що втратив контроль над парламентом" - експерт про причину референдуму
Ігор Жданов. Фото: www.radiosvoboda.org

У Партії регіонів розглядають всі можливі сценарії, які б могли забезпечити перемогу Віктора Януковича на президентських виборах.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Ігор Жданов, говорячи про заяви "регіоналів" з приводу проведення референдуму, за результатами якого мають пройти перевибори за мажоритарною системою.

Він переконаний, що такий сценарій може цілком серйозно розглядатися зараз Партією регіонів. Крім того, реалізувати його влада може вже влітку цього року.

"Це абсолютно ймовірний на сьогодні розвиток подій. Бо вчорашні (розгляд київського питання — ред.) і попередні події довели, що президент втратив контроль і ту більшість, яку він мав у попередньому парламенті. Тобто, і результати виборів, і діяльність опозиції свідчать про те, що у президента й у Партії регіонів, незважаючи на формальну більшість, реальної більшості у парламенті немає, тому проводити свої питання вони не можуть", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це єдиний відчайдушний крок, на який хоче йти Янукович" - нардеп про референдум

Він додав: "Тому зрозуміло, що президент за таких умов буде шукати компенсатор: як забезпечити свій політичний вплив, а за великим рахунком, - як переобратися на другий строк".

Жданов переконаний, що наразі у президента обдумують всі можливі варіанти, яким чином можна забезпечити Януковичу перемогу на президентських виборах.

"Зрозуміло, що у нього сьогодні мінімальні шанси переобратися в умовах чесної демократичної гри. Бо ми бачимо, що будь-який фактично опозиціонер у другому турі перемагає Януковича. Тому і починаються всі ці ігри. Вони починають думати, як знешкодити парламент, зменшити кількість депутатів, зробити парламент двопалатним, тобто, по суті, підконтрольний президентові, думати, як провести вибори не у два тури, а в один, при цьому зробити все, щоби опозиція пішла розрізнено, тим самим розтягнула голоси. Яскравий приклад — Черновецький, Турчинов і Кличко у Києві у 2008 році", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фесенко пояснив, як опозиція може використати референдум проти Януковича

Політолог додав: "Тому їхня схема абсолютно зрозуміла. І вона зараз апробується на Києві. Тому що якщо не буде призначено вибори на Києві і це "пройде", значить можна розробляти і і будь-який інший сценарій".

Жданов також пояснив, що "ручний" парламент Януковичу потрібен лише для того, щоби змінити закон про президентські вибори і зробити їх однотуровими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Березовець розповів, як оточення Януковича намагається забезпечити своє депутатське майбутнє

"Однотурові вибори — це основна небезпека і на сьогодні основний інструмент, який буде застосований задля продовження строків повноваження президента", - пояснив Жданов.

Зараз ви читаєте новину «"Президент зрозумів, що втратив контроль над парламентом" - експерт про причину референдуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути