субота, 11 червня 2022 14:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Президент назвав країни, які допомогають розблокувати українські порти

Президент назвав країни, які допомогають розблокувати українські порти
Президент Володимир Зеленський розповів, які країни залучені до вирішення питання морської блокади. Фото: ukrinform

Україна веде переговори для розблокування портів та експорту зерна.

Низка країн вже згодилися допомогти у створенні безпечного морського коридору. Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час виступу на саміті з безпеки Shangri La Dialogue у Сінгапурі.

Президент підкреслив, що морську блокаду влаштувала РФ, тому тільки вона відповідальна за наслідки. Водночас, щоб вирішити цю проблему Україна співпрацює з Туреччиною, Великою Британією та Канадою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський виступив на азійському саміті з безпеки - про що говорив

"Що важливо знати: Росія заблокувала Чорне море й Азовське, і тільки вона. Сьогодні РФ погрожує своєю присутністю і порушенням міжнародного права. Тому ми говорили з посередниками - з Туреччиною, ООН, Великою Британією, Канадою і багатьма іншими європейськими державами", - зазначив глава держави.

За словами Зеленського, триває обговорення формату розблокування портів. Україна готова експортувати зерно морським коридором із залученням іноземних суден.

"Я вважаю: що б Росія там не пропонувала, ми їм не віримо. Ми готові говорити із цивілізованим світом, і тому ми підтримуємо формат, коли буде зроблено безпечний морський коридор із кораблів наших партнерів, по якому ми можемо експортувати все те зерно. Якщо цього не буде зроблено, то тоді це (експорт. - Gazeta.ua) неможливий", - сказав президент і додав, що уряд шукає й інші способи для вивезення зерна, зокрема, залізницею через Польщу.

"Ми розуміємо виклики та загрози і тому ми розробляємо інші плани із Балтійськими державами. З Польщею проговорюємо формати залізничного експорту та вже експортуємо більш як 2,5 мільйона тонн щомісяця, але для нас це замало, бо морем можемо 10 мільйонів", - сказав президент.

Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що США прагнуть дипломатичного вирішення питання щодо розблокування українських портів. У разі потреби допомогти можуть і американські військові.

Зараз ви читаєте новину «Президент назвав країни, які допомогають розблокувати українські порти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути