вівторок, 15 листопада 2022 10:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Президент Франції та лідер КНР обговорили війну в Україні на саміті G20

Президент Франції та лідер КНР обговорили війну в Україні на саміті G20
Франція та Китай готові до співпраці задля припинення повномасштабної війни в Україні. Фото: eastnews.ua

Китайський лідер Сі Цзіньпін провів на Балі зустріч із президентом Франції Еммануелем Макроном у рамках саміту G20.

Лідер КНР вкотре закликав до мирних переговорів та уникнув засудження Російської Федерації, повідомляє китайський державний мовник CCTV.

"Позиція Китаю щодо кризи в Україні є чіткою та послідовною, наголосив Сі, виступивши за мирні переговори та припинення вогню", – йдеться у повідомленні.

Макрон заявив, що країни готові до співпраці задля припинення повномасштабної війни в Україні.

"Разом із президентом Китаю ми закликаємо поважати територіальну цілісність та суверенітет України. Наслідки цього конфлікту виходять за межі європейських кордонів: ми їх подолаємо завдяки тісній координації між Францією та КНР", – зазначив він у Twitter 15 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітик сказав, як США і Китай дивляться на війну в Україні

За словами французького лідера, Франція та Китай рішуче налаштовані щодо припинення ескалації та подолання наслідків війни в Україні.

Водночас Китай відмовляється засуджувати вторгнення РФ, звинувачуючи США та НАТО у конфлікті. КНР, як і Індія, тривалий час утримувалися від будь-якої критики на адресу Росії. Проте під час Шанхайського економічного саміту, який проходив в Узбекистані у вересні, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді на особистій зустрічі заявив російському президенту, що зараз не час для війни. Тоді ж стало відомо, що лідер Китаю Сі Цзіньпін висловив Кремлю свою стурбованість тривалою війною в Україні.

Станом на початок листопада, за повідомленнями Пентагону, Китай не постачав Росії зброю або іншу військову допомогу. Також Пекін уникав прямої фінансової допомоги, яка могла б спровокувати санкції з боку Вашингтона.

15 листопада на індонезійському острові Балі стартував саміт країн "Великої двадцятки".

Президент Росії Володимир Путін не братиме участі у зустрічі у жодному форматі. Кремль направив в Індонезію міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Таким чином російські офіційні особи залишаються учасниками офіційних переговорів G20.

Володимир Зеленський у своєму зверненні до учасників саміту також закликав припинити руйнівну війну Росії.

Країни G20 вже домовилися про підсумковий проєкт комюніке саміту, який містить засудження воєнних дій Росії в Україні і відкидає "епоху війни".

Україна запропонувала партнерам підготовлений документ щодо гарантій безпеки. Київ готовий підписати його вже цьогоріч, заявив 15 листопада президент Володимир Зеленський під час онлайн-виступу на саміті G20.

Зараз ви читаєте новину «Президент Франції та лідер КНР обговорили війну в Україні на саміті G20». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути