середа, 11 вересня 2019 04:19

Президент Чехії обговорив з делегацією русинів "автономію Закарпаття"

Президент Чехії обговорив з делегацією русинів "автономію Закарпаття"
Мілош Земан обговорив автономію Закарпаття. Фото: РБК

Президент Чехії Мілош Земан прийняв делегацію "Всесвітньої Ради підкарпатських русинів". Лідери організації поскаржилися на утиски русинів в Україні та обговорили з Земаном питання "більшої автономії Закарпатської області в Україні".

Деякі учасники делегації - лідери організації, обговорювали з Земаном "автономії Закарпаття" - відомі тісними контактами з Росією і підтримують її агресію проти України, повідомляють чеські ЗМІ.

Серед інших учасників зустрічі в резиденції президента було сім чоловік, серед них Василь Джуган - голова Всесвітньої Ради підкарпатських русинів в Чехії, його заступник Михайло Тяско, а також Дмитро Сидор, православний священик УПЦ (МП), засуджений в 2012 році в Україні (на три роки умовно) за звинуваченням у сепаратизмі.

Зустріч була проведена з нагоди 100-річчя початку перебування Підкарпатської Русі (нинішнього Закарпаття) в складі Чехословаччини.

Заступник голови Всесвітньої ради підкарпатських русинів Михайло Тяско під час зустрічі підкреслив, що "українська влада досі не визнає і не поважає мову і культуру русинів". У відповідь чеський президент "пообіцяв русинам обговорити їхні проблеми з українським президентом Володимиром Зеленським".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Карпатах побільшало туристів

Згідно з даними останнього українського перепису, який був проведений в 2001 році, русинами себе назвали 10 тисяч закарпатців, а це 0,8% від населення області. Тому державний комітет статистики України не виділяє русинів і їх діалект як окремі національність і мову.

У той же час частина русинів з політичних міркувань вважає себе "окремою нацією", а офіційні цифри про кількість громади називає істотно заниженими.

Зараз ви читаєте новину «Президент Чехії обговорив з делегацією русинів "автономію Закарпаття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути