середа, 26 квітня 2023 12:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Президент Бразилії зробив нову заяву щодо війни в Україні

Президент Бразилії зробив нову заяву щодо війни в Україні
Президент Бразилії кардинально змінив риторику щодо війни в Україні. Фото: eastnews.ua

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва змінив свою риторику щодо повномасштабної війни в Україні, яку торік 24 лютого розв'язала Російська Федерація.

Після негативної реакції бразильський лідер пом'якшив свої коментарі, а під час візиту до Португалії та Іспанії засудив порушення Росією територіальної цілісності України, пише Reuters. Зміну позиції пов'язують із бажанням Лули залучити інвестиції з ЄС.

"Я розумію європейський погляд на цю війну. Неприйнятно, щоб одна країна вторгалася в іншу, але це війна, в якій я не бачу, щоб хтось говорив про мир. Я відданий пошуку мирної формули для припинення конфлікту", – заявив бразильский президент під час виступу на бізнес-конференції у Мадриді 25 квітня.

Лула також закликав докладати більше мирних зусиль, аби Україна змогла "зберегти свою територію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Бразилії відреагував на запрошення відвідати Україну

Аналітики пов'язують зміну його риторики із бажанням поглиблювати економічні зв'язки між Бразилією та країнами Європейського Союзу й залучити європейські інвестиції до своєї країни. Його перші заяви щодо війни в Україні суперечили консолідованій позиції ЄС та стали поганим тлом для переговорів із економічних питань.

Раніше Лула був більш жорстким у своїх висловлюваннях щодо війни в Україні. Його заяви багатьох розлютили у Європі, на Заході та в Україні.

Після критики скандальних заяв президента Бразилії він 19 квітня уперше прямо засудив "порушення територіальної цілісності" України з боку Російської Федерації.

Міністерство закордонних справ запросило президента Бразилії приїхати в Україну, щоб зрозуміти справжні причини і сутність російської агресії.

Президент да Сілва раніше заявляв, що Україна повинна відмовитися від Криму. Мовляв, якщо "віддати Росії Крим", це гарантуватиме настання миру.

В українському МЗС відповіли на заяви бразильського президента. За словами речника зовнішньополітичного відомства Олега Ніколенка, немає "жодної юридичної, політичної чи моральної причини", чому Україна має поступатися хоча б сантиметром своєї землі.

Раніше президент Бразилії також заявив, що Сполучені Штати Америки повинні припинити "підігрівати" війну в Україні і створити групу країн у врегулюванні війни. Лула дорікав США та Євросоюзу тим, що вони нібито не витрачали "багато часу" на мирні переговори на початку війни.

17 квітня міністр закордонних справ країни-агресорки Росії Сергій Лавров прибув із візитом до Бразилії. Міністр МЗС Маура Вієйра зустрів його з почесною вартою.

Перед цим Лула літав на переговори до Пекіна та в Об'єднані Арабські Емірати. Візит Лули до КНР лише підтвердив зміцнення зв'язків між країнами. При цьому Бразилія продовжує балансувати, оскільки також прагне тісніших зв'язків із Вашингтоном.

Зараз ви читаєте новину «Президент Бразилії зробив нову заяву щодо війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути