Ексклюзиви
середа, 24 листопада 2021 15:37

Презентували портал для боротьби з корупцією

Презентували портал для боротьби з корупцією
Портал допомагає отримати інформацію про урядовців. Фото: "Укрінформ"

Національне агентство з питань запобігання корупції разом із громадською організацією "Антикорупційний штаб" презентували портал "Приховані інтереси".

Портал допомагає знаходити можливі ризики в публічних службовців, повідомляє НАЗК.

Дає змогу дізнатися про зв'язки посадової особи з компаніями, які беруть участь у тендері, поточне й колишнє місце роботи, близьких осіб, які працюють із ним в одному органі й перевірити, чи не отримував чиновник ризикові подарунки.

"Щоб зрозуміти, наскільки ефективним ми вважаємо цей інструмент для запобігання корупції, ви можете знайти в ньому, наприклад, президента України, можливі потенційні конфлікти інтересів, пов'язані з його діяльністю, голову НАЗК, генерального прокурора чи керівника Національного антикорупційного бюро України", - заявив очільник НАЗК Олександр Новіков.

Портал може допомогти поліції, антикорупційним уповноваженим, журналістам і громадським активістам для пошуку прихованих інтересів.

База порталу містить 6 млн осіб. З них 1 млн декларантів і ще 5 млн осіб, пов'язаних із цими декларантами. У базі є 1,5 млн компаній і понад 600 тис. ризиків.

Проєкт коштував 535 тис. грн. Усі ці кошти надали партнери з міжнародного розвитку.

Можливий ризик, який знайшов алгоритм, не завжди свідчитиме про те, що посадовець порушив антикорупційне законодавство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ планує витратити на переклад документів майже 5 млн грн

Якщо з'явиться вірогідна інформація про можливий ризик, НАЗК закликає скористатися електронною формою на порталі для повідомлення про порушення.

Користувачі можуть завантажувати на портал документи будь-якого державного органу чи органу місцевого самоврядування. Система перевірить за ключовими словами, чи вказує документ на потенційний конфлікт інтересів.

Перейти на портал можна за посиланням.

Верховна Рада ухвалила 19 жовтня законопроєкт про приведення статусу Національного антикорупційного бюро у відповідність до вимог Конституції. НАБУ стане центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Кабінет міністрів не зможе втручатися в роботу бюро. Аудит НАБУ проводитимуть міжнародні експерти.

Зараз ви читаєте новину «Презентували портал для боротьби з корупцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути