Ексклюзиви
вівторок, 09 липня 2024 22:38

Прем'єр-міністр Індії був на вечірці Путіна, але не хоче щоби його вважали однодумцем диктатора

Прем'єр-міністр Індії був на вечірці Путіна, але не хоче щоби його вважали однодумцем диктатора
Нарендра Моді зажадав, щоби громадян Індії не було на полі бою в Україні. Фото: eastnews.ua

Нещодавно переобраний прем'єром Індії Нарендра Моді свій перший візит здійснив до Москви і говорив про Україну. Путін активно шукає спільників, але з Індією стосунки можуть на скластися.

Пішли до стайні

Коли у Києві та інших містах нашої держави розгрібали завали та рахували загиблих і поранених від російського ракетного обстрілу, Путін прогулювався до стайні з високим гостем - прем'єром Індії Нарендрою Моді. Російські пропагандисти яскраво змальовували подію: індійському візитеру показали театралізоване костюмоване шоу, запропонували погодувати коней.

Вранці 9 липня на екстреному засіданні Ради безпеки ООН Україна зажадала виключення країни-агресорки зі складу Радбезу. Про це заявив постійний представник України у Радбезі Сергій Кислиця.

Коні не винні

"Відносини Росії та Індії мають характер особливо привілейованих відносин", заявив він та подякував Моді за "увагу до гострих питань, у тому числі, за спроби врегулювати ситуацію в Україні мирним шляхом".

Прем'єр Індії справді порушив українське питання у Москві: нагадав про повагу до Статуту ООН, включно з пунктами про суверенітет і територіальну цілісність.

"Немає рішення на полі бою. Діалог і дипломатія - це шлях уперед", - наголосив Моді. Він також звернув увагу на загибель дітей в Україні 8 липня, котра, на його думку, "дуже болюча". Загалом, Індія готова сприяти досягненню миру, резюмував прем'єр. "Для світлого майбутнього наших відносин мир є обов'язковим", - наголосив він.

У відповідь Путін, намагаючись не загострювати, вручив йому орден Андрія Первозваного та перевів розмову на долар, проєкти "Росатома" та на зростання товарообігу.

Мир буває різним

Навіть офіційні релізи з події свідчать про роздратування прем'єра Індії непоступливістю Росії. Зокрема, Моді відкрито висловив незадоволення тим, що деякі туристичні структури обманом заманюють індійців воювати за РФ в Україні. Відповідь від чинного господаря Кремля була миттєвою - Путін пообіцяв звільнити їх з лав російської армії. Як стверджує Independent, МЗС Індії ще у червні, після загибелі двох громадян Індії на полі бою в Україні (до того у березні загинули ще двоє), зажадало від російської сторони припинити вербування індійців. Моді підняв питання акуратно, під час приватної вечері.

Для Індії це принципово не лише через бажання припинити загибель своїх громадян. Нью-Делі не хоче бути причетним до конфлікту за жодним з аспектів. І цей випадок ілюструє загальну позицію Моді по війні Росії в Україні: наслідуючи Китай, Індія хоче сприяти досягненню миру.

З огляду на активізацію "мирного треку" від Китаю марш-кидок Індії до Росії видається цікавим, адже ці дві країни є геополітичними конкурентами. Путін не випадково запросив Моді на саміт БРІКС, який має пройти у Казані у жовтні 2024 року. Та чи поїде туди Моді? Є підстави сумніватися.

Від вечері до вечері

Як стверджують індійські ЗМІ, перед поїздкою до РФ Нарендра Моді зустрівся з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні на державній вечері. Індійського гостя там запевнили у важливості зв'язків США з Нью-Делі. Тональність риторики Білого дому змінилася після обіймів Моді з Путіним. Представник Держдепартаменту США Метью Міллєр заявив: "Ми чітко висловили Індії наше занепокоєння щодо її відносин із РФ". Президент Володимир Зеленський назвав ці обійми великим розчаруванням: "Карколомний удар по мирних зусиллях - бачити, як лідер найбільшої у світі демократії обіймається із найкривавішим злочинцем у світі у Москві у такий день".

Тільки економіка?

За даними інших джерел, Міллєр порадив Моді все-таки закликати Путіна, якщо він уже поїхав до Росії, дотримуватися Статуту ООН, що, власне, прем'єр Індії і зробив. Справжньою причиною візиту, як стверджує ВВС з посиланням на індійських чиновників, є врегулювання дисбалансу у торгівлі: завдяки тому, що Індія купує російську нафту, експортна виручка РФ зросла удвічі, тоді як аналогічний показник індійської сторони від експорту до країни-агресорки є нині суттєво меншим. Моді як амбітного політика також цікавлять російські атомна енергетика та космічні технології.

Індія виступає за діалог, у тому числі, по Україні, наголошують офіційні джерела в Нью-Делі. Але основна мета - економіка.

"Наша країна стрімко розвивалася останні 10 років, - заявив Моді індійській діаспорі у Москві ,- але це лише початок. Наступні 10 років на Індію чекає прорив".

Для цього потрібні ресурси, отже, і дружба із Росією Принаймні, позірна. Бо, як зазначив екс-посол Індії Аніл Трігунаят, країна дотримується стратегічної автономії та багатосторонніх альянсів. "У нас є стратегічні відносини як зі США, так і з РФ. Це не є взаємовиключними партнерством", - зазначив він.

Білі слони та священні корови

Але це партнерство виключає участь індійських громадян у війні Росії на території України, і Моді у Москві дав це чітко зрозуміти чинному господарю Кремля. За різними оцінками, обіцянками роботи з високою зарплатнею до лав російської армії заманили понад 140 індійців.

Донині основу забезпечення індійської армії складає радянська, а нині російська військова техніка попри тісну співпрацю Інді зі США, Великою Британією та іншими країнами. Отже, є дуже серйозна залежність ВПК Індії від ВПК країни-агресорки. Оскільки Росія багато втрачає воєнного обладнання в Україні, Індія перестала вчасно отримувати необхідні комплектуючі, розповів експерт-міжнародних Роман Безсмертний. "Це стало однією з проблем, бо Індія у складних відносинах з Китаєм і Пакистаном", - нагадав він. Другою проблемою, зазначив Безсмертний, є торговельний дисбаланс, а третьою - напруга з Китаєм.

Нині "Індія намагається балансувати між країнами "осі зла" та демократичними державами. Моді переміг на виборах, але ситуація для нього ускладнюється і він намагається віддалятися від Москви", звернув увагу експерт. Тому треба сприяти Нью-Делі швидше подолати залежність від РФ, бо "Індія явно себе стримує, розуміючи наслідки кроків Кремля", вважає він. Отже, нинішні реверанси Моді до Путіна - вимушені. А от подальше позиціонування Індії багато в чому залежить від країн Заходу. "Треба розуміти, що це не Орбан, Моді вимушений здійснити такий візит в умовах залежності від Росії", - резюмував експерт.

За підсумками перемовин, як розповів речник Путіна Дмитро Пєсков, Індія на роль посередника по врегулюванню конфлікту в Україні не претендує. Але готова сприяти мирному процесу.

Для офіційного Києва це позитивний сигнал: Індія дистанціюється від російської армії, не схвалює її дії та категорично проти, щоби її вважали прибічницею країни-агресорки, як-от Північну Корею. Загалом Україна могла би стати медіатором між Індією та Заходом, тобто зосередити розвиток відносин із Моді на економічних питаннях.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр-міністр Індії був на вечірці Путіна, але не хоче щоби його вважали однодумцем диктатора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути