субота, 15 січня 2011 16:57

Правозахисники побачили більше смертей у міліції, цензуру і нечесні суди

Правозахисники побачили більше смертей у міліції, цензуру і нечесні суди

Події 2010 року призвели до зниження рейтингу України з "вільної" до "частково вільної". Про це заявила у своїй доповіді американська неурядова організація Freedom House. Правозахисники прокоментували Gazeta.ua цю оцінку.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський

"Критерії цієї організації - свобода слова і свобода мирних зібрань. Великі мінуси з цих позицій очевидні для всіх. У розряд вільних країн ми перейшли лише у 2007 році, а до цього відносились до числа напіввільних. Замовчування новин, вибірковість ефірів (куди не потрапляють деякі політсили і особи), частіші випадки заборони трансляції підготовлених новинних матеріалів. Все це говорить про різке збільшення частоти, у 2-3 рази, випадків цензури у ЗМІ у порівнянні з Україною зразка 2005-2009 років. З адміністративним арештом організаторів мітингів (від 3 до 15 діб) наша організація стикалася шість разів у 2010 році", - розповів він.

За словами Яворського, світових рейтингів дотримання прав і свобод у світі не багато. Настільки авторитетними і глобальними, як рейтинг Freedom House, вважаються тільки три рейтинги (включаючи цей). Крім того, рейтинг Freedom House вважається об'єктивним, тому що це оцінка не урядова.

"Безперечно, українському уряду слід взяти до уваги цей рейтинг, тому що від нього залежать інвестиції", - додав Яворський.

Глава Міжнародного союзу мужніх татусів Євген Вега. Він виграв кілька справ у Європейському суді з прав людини. У цю громадську організацію, окрім українців, входять білоруси та росіяни.

Вега вважає, що кількість звернень українців до Страсбурга зросте. На його думку, в сьогоднішній Україні громадяни позбавлені можливості ефективно захистити свої права.

"Кримінальну справу про напад на мене як на журналіста міліція Краматорська припинила в 2010 році. Минулої осені мені перешкоджали у голосуванні на місцевих виборах. Пов'язую це зі своєю громадською діяльністю", - сказав він.

"У сьогоднішній Україні, коли нагадуєш суддям про Європейську конвенцію з прав людини і навіть про Міжнародну конвенцію про права дитини, це викликає іронію чи навіть глузування. Припускаю, що і в числі "частково вільних" Україна може не затриматися", - додав правозахисник.

Голова громадської організації "Донецький Меморіал" Олександр Букалов звертає увагу, що уряд перестав реагувати на імпульси, що надходять від правозахисників і журналістів.

"В Україні на третину зросла кількість смертних випадків затриманих у райвідділах міліції, - стверджує Букалов. - Але ще небезпечніше те, що ніхто не несе відповідальності за ці випадки. Якщо раніше за грубі дії міліції міністр МВС приносив вибачення, то сьогоднішня влада ніяк не ставиться до таких подій. У Харкові кілька тижнів протестували проти вирубки парку, були і сутички і грубі порушення прав громадян. Керівники держави просто закрили на це очі. Янукович ще в травні обіцяв зустрітися з правозахисниками (коли розформував в МВС управління з моніторингу прав людини), але зустріч так і не відбулася. Така поведінка влади не сприяє поліпшенню ситуації".

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники побачили більше смертей у міліції, цензуру і нечесні суди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути