неділя, 18 березня 2012 09:31

Правозахисник закликав надати право кричати "геть!" в Україні іноземцям та апатридам

Правозахисник закликав надати право кричати "геть!" в Україні іноземцям та апатридам

Сподіватись на те, що в Україні завжди пануватиме соціальний спокій при тому, що у людей все кипить усередині, не варто. Тому українське суспільство потребує якісного закону про мітинги, адже без нього конфлікт між владою та народом лише зростатиме.

Про це в ефірі 5 каналу заявив  голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, коментуючи розгляд у ВР законопроекту №2450 про порядок організації та проведення мирних заходів.

"Неправильно очікувати, що все буде добре. Якщо у людей є протест всередині, вони мусять його висловити. Тому має бути узаконене поняття спонтанного мирного зібрання – за потреби прямо зараз вийти і висловити свій протест", - наголосив Захаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада вирішила, що законопроект, який обмежує мітинги, треба ще доопрацювати

В якості прикладу спонтанного мітингу правозахисник навів нещодавню акцію протесту у Миколаєві на підтримку зґвалтованої і обгорілої 18-річної дівчини Оксани Макар, який, на думку Захарова, стався цілком природно і має бути передбачений новим законом.

Разом з тим, громадський діяч додав, що у законопроекті передбачено, що лише громадяни України можуть бути ініціаторами протестів.

"А якщо в іноземців буде причина вийти на мітинг? Якщо, наприклад, вб'ють якогось студента чорношкірого? За новим законом його друзі не зможуть вийти на мітинг", - зауважив правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У БЮТ посміялись над Януковичем, який розвивав би культуру мітингів

На його переконання, не лише громадяни України повинні мати право на мітинги, а й іноземці та особи без громадянства.

"Необхідно зробити якісний закон, врахувати основні принципи ОБСЄ. Якщо буде якісний закон, це стане на заваді судам у прийнятті незаконних рішень (щодо заборони проведення громадських акцій – ред.). Якщо ж такого закону не буде, то свавілля в Україні триватиме, конфлікти між владою та мітингувальниками продовжуватимуться, міліція й надалі втручатиметься", - підсумував Захаров.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисник закликав надати право кричати "геть!" в Україні іноземцям та апатридам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути