Ексклюзиви
четвер, 13 жовтня 2022 17:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Уряд Меркель свідомо намагався занизити оцінку ризиків, пов'язаних із запуском "Північного потоку 2"

Уряд Меркель свідомо намагався занизити оцінку ризиків, пов'язаних із запуском "Північного потоку 2"
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель свідомо применшувала залежність Німеччини від Газпрому. Фото: EPA

Уряд колишньої канцлерки Німеччини Анґели Меркель намагався занизити оцінку ризиків, пов'язаних із запуском "Північного потоку 2".

Про це повідомляє Spiegel. Видання отримало від уряду раніше не розголошений урядовий звіт про ризики, пов'язані з запуском ПП2, від грудня 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чисте лицемірство" – у Зеленського різко відповіли Меркель

У листі зазначається, що під час підготовки звіту були проігноровані коментарі української та польської сторін, які вказували на використання РФ поставок газу як інструменту політичного шантажу.

"Постачання газу та електроенергії до Німеччини не буде під загрозою", – стверджувала Меркель у своїй 54-сторінковій конфіденційній доповіді.

Видання нагадує, Україна "зазначила, що Газпром восени 2021 року скоротив обсяги постачання українськими газопроводами", а Польща звертала увагу на те, що в попередніх газових кризах 2008-2009 і 2014 років Росія вже демонструвала готовність використовувати газ як політичний інструмент.

Крім того, від Польщі надходило попередження, що через кадрове дублювання Газпром безпосередньо пов'язаний з урядом Росії, і тому останній має можливість чинити через нього політичний тиск.

Міністерство економіки Німеччини тоді запевнило, що розслідувало ці звинувачення, але не побачило достатніх доказів конкретної загрози безпеці поставок газу, яка може з'явитися після запуску "Північного потоку 2".

"Зараз, через сім місяців після початку вторгнення в Україну, ці попередження виглядають абсолютно пророчими", – зазначає видання.

Видання наголошує, що в доповіді сказано про збільшену до 90% залежність Євросоюзу від імпорту газу, проте прямий із цього висновок, що запуск ПП2 зробить цю залежність ще більше і створить нові ризики, автори доповіді не зробили.

Журналісти також наголошують, що у вересні та жовтні 2021 року, коли писалася доповідь, рівень заповнення найбільшого німецького газосховища в Редені був меншим за 10%.

"Але це, схоже, нікого тоді в Берліні не турбувало. У тому числі співробітників тодішнього федерального міністра фінансів Олафа Шольца, які теж отримали доповідь", – пише видання.

Анґела Меркель не вважає, що рішення про будівництво "Північного потоку-2" було хибним.

Меркель також не вважає себе винною в тому, що Росія розпочала повномасштабну війну проти України.

Вона заявила, що "неможливо було створити таку архітектуру безпеки, яка запобігла б цьому".

Зараз ви читаєте новину «Уряд Меркель свідомо намагався занизити оцінку ризиків, пов'язаних із запуском "Північного потоку 2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути