четвер, 31 жовтня 2013 17:05

Урядова медреформа – це пасивний геноцид українців! - нардеп

Медична реформа, яка вже два роки запроваджується в Україні з ініціативи уряду, є нічим іншим як пасивним геноцидом українців. Про це повідомив заступник голови партії "Батьківщина" Павло Петренко.

За словами народного депутата, єдине до чого призвела так звана "медреформа", це скорочення медзакладів – лише за минулий рік було закрито понад 600 лікарень, та масове звільнення лікарів – за підсумками 2012 року МОЗ "розпрощалося" з 7000 лікарів та 18000 медперсоналу.

Більше того, ситуація із так званими сімейними лікарями – взагалі кричуща. Перекваліфікація за 6 місяців у багатопрофільних спеціалістів насправді є неможливою. Оскільки, як свідчить світовий досвід, на підготовку кваліфікованого лікаря загальної практики треба витратити 8-10 років. Тому багато медичних фахівців високого рівня з власної волі відмовляються йти у сімейні лікарі.

"МОЗу треба схаменутися та перестати проводити експерименти над українцями! Через так звану медреформу минулоріч 16% родин, які потребували меддопомоги, не змогли її отримати. Виною тому стало масове закриття лікарень та звільнення лікарів", - наголосив Павло Петренко.

А ситуація із життєво важливою службою швидкої допомоги – взагалі катастрофічна. Так, медреформою виклики "швидкої" поділили на дві категорії – екстрені, на які швидка має приїхати за 10-20 хвилин, та невідкладні – для яких таких жорстких часових вимог немає.

"Тобто, якщо у трирічної дитини температура 39С, то цей виклик передається на дитячу невідкладну допомогу, а не на екстренну, бо там є педіатр при дитячій поліклініці. Так, вони виїжджають в цілодобовому режимі, проте до пацієнта можуть їхати протягом доби. А такі строки можуть вартувати маленькому пацієнту життя", - зазначив народний депутат.

Павло Петренко переконаний, що єдиний можливий вихід із ситуації, це введення мораторію на ліквідацію лікарських установ, яка здійснюється під гаслом "оптимізації", та обговорення широким експертним складом всіх негативних наслідків медекспериментів чинної влади, які відбулися за останні два роки.

Натомість необхідно відпрацювати комплексну програму реформування медицини та наповнити її реальними грошовими коштами з бюджету для того, щоб українці могли отримати реальну якісну медичну допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Урядова медреформа – це пасивний геноцид українців! - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути