понеділок, 22 жовтня 2012 14:03

Партія регіонів може зробити спікером у новій ВР Лавриновича чи Єфремова - експерт

Партія регіонів може зробити спікером у новій ВР Лавриновича чи Єфремова - експерт
Володимир Фесенко: Лавринович - найбільш вірогідна кандидатура, бо в нього є досвід. Фото: ukr.obozrevatel.com

У Партії регіонів є декілька кандидатур на посаду спікера Верховної Ради, і перший з них — міністр юстиції Олександр Лавринович.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

Він зазначив, що те, хто буде спікером парламенту залежатиме, у першу чергу, від структури депутатського корпусу.

"У кого буде більшість — та політична сила і буде визначати кандидатуру на посаду спікера. В принципі, дуже схоже на те, що "регіонали" хочуть, щоби спікером була їхня людина. Ще до виборів, після формування виборчих списків, була названа одна з найбільш вірогідних кандидатур на цю посаду. Це Лавринович. У нього є досвід роботи в президії Верховної Ради, він був першим заступником, а це дуже важливо. Робота спікера дуже специфічна. Це ж не просто вести засідання, треба бути модератором, треба дуже добре знати регламент ВР, іноді треба маніпулювати регламентом і нормами, і, плюс, треба тримати зал, що теж не просто. А бувають і кризові ситуації, коли блокують трибуну, і тоді треба розуміти, як діяти", - пояснив політолог.

Фесенко наголосив, що саме через свої знання і досвід Лавриновича можна вважати першим кандидатом на посаду голови ВР нового скликання.

Водночас, він переконаний, що це далеко не єдина кандидатура, яку може запропонувати Партія регіонів. Так імовірною кандидатурою може бути голова фракції ПР Олександр Єфремов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрите обрання спікера у парламенті є шляхом від демократії — Карасьов

"У цьому випадку грають вже особисті інтереси, і треба її віддячи за все, що робив. Не знаю, наскільки він готовий до роботи в президії — досвід справа наживна, але все ж таки, у нього досвід роботи в парламенті, керівником фракції, в погоджувальний раді — достатньо великий. І якщо, наприклад, буде комбінація — спікер від ПР навіть без достатньо досвіду роботи в президії, а перший віце-спікер як зараз — Адам Мартинюк, то це знімає багато проблем, є підстраховка", - переконаний політолог.

Крім того, експерт нагадав, що про своє бажання бути головою ВР натякав і віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко.

"Я так розумію, що він відчуває, що можуть бути зміни в уряді. Також, можливо, сподівається на статусні покращення, тому що дбає і про власну політичну перспективу. Але він все ж таки не юрист. І, мені здається, це буде серйозним мінусом. Тим більше, є частина "регіоналів" з певною недовірою до Тігіпка. І не факт, що це спрацює", - наголосив він.

Нагадаємо, раніше Тігіпко натякав, що не виключає, що може стати і спікером парламенту після виборів. Крім того, про своє бажання головувати у Верховній Раді заявляв і лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

Зараз ви читаєте новину «Партія регіонів може зробити спікером у новій ВР Лавриновича чи Єфремова - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути