четвер, 18 жовтня 2012 12:45

Посаду спікера формують під Миколу Азарова - політолог

Посаду спікера формують під Миколу Азарова - політолог
Олександр Палій: відкрите голосування зробить депутатів більш залежними. Фото: zapysy.com.ua

Відкрите голосування за спікера потрібне для того, щоби контролювати депутатів, особливо тих, які пройдуть до парламенту як мажоритарники.

Про це розповів Gazeta.ua політолог Олександр Палій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин вважає, що вже зараз ведеться боротьба за крісло спікера

Народні депутати у першому читанні прийняли законопроект, який спрощує процедуру обрання і відставки голови Верховної Ради. Спікер українського парламенту обирається таємним голосуванням бюлетенями. За ініціативою депутатів Партії регіонів його можуть обирати відкритим поіменним голосуванням.

"Завдяки цьому можна натиснути на народних депутатів і позбавити їх свободи маневру, - каже Палій. - Так Верховна Рада буде більш керованою".

На думку політолога, у новому парламенті партії влади буде важко дійти згоди з депутатами у певних питаннях. "Партія регіонів не однорідна, складається з уламків різноманітних олігархічних груп, які конкурують між собою. Складно буде знайти кандидатуру на голову Верховної Ради, яка задовольнить усіх", - додає Палій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідерів опозиції не цікавить доля Тимошенко — Ляшко

"Партія регіонів разом із комуністами цілком можуть програти парламентські вибори за списками, - вважає політолог. - Візьмуть перевагу хіба що завдяки мажоритарникам-самовисуванцям, які їм підконтрольні. Так "регіонали" матимуть вплив на велику кількість депутатів. Але над ними не буде жорсткого контролю".

"Відкрите голосування за спікера дає змогу владі побачити, хто і як голосує. Потім когось можуть покарати, наприклад, нашкодити бізнесу, - каже Палій. - За Конституцією спікер має значні повноваження. Їх додалося у законі, коли формувалася антикризова коаліція. Ходять чутки, що посаду голови Верховної Ради формують зараз під Миколу Азарова".

Зараз ви читаєте новину «Посаду спікера формують під Миколу Азарова - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути