понеділок, 13 травня 2024 21:02

Чи вплинуть кадрові перестановки у Кремлі на хід війни

Чи вплинуть кадрові перестановки у Кремлі на хід війни
eastnews.ua

На п'ятому президентському терміні Путіна не знайшлося новеньких у владі, але є зміна акцентів. Як це може вплинути на Україну, розказує Gazeta.ua.

Московитська хронологія

Традиційно президент країни-агресорки має сказати щось про кадрові призначення у день інавгурації. Напередодні, 6 травня, Путін зустрівся з членами уряду й подякував за роботу. Але було оголошено, що пропозиції по складу уряду озвучать 10 травня.
Саме цього дня завершив своє європейське турне керівник КНР Сі Цзіньпін.

І крига скресла. Тоді на посаду прем'єра на другий термін призначили Михайла Мішустіна. Старий-новий прем'єр заявив: кандидатури решти членів уряду буде розглянуто "найближчими днями". Чекати довго не довелося. Вже 13 травня, у понеділок, було оголошено:

• ексміністр оборони Сергій Шойгу очолює Радбез Росії,
• новим міністром оборони стає віцепрем'єр Андрій Бєлоусов.
Натомість Сергій Патрушев втратив посаду секретаря Радбезу РФ, а його син Дмитро з міністра АПК став віцепрем'єром.
Кадрові пропозиції посипалися як конфеті:
• колишній віцепрем'єр та міністр торгівлі й промисловостіі Денис Мантуров злітає до першого віцепрем'єра, посаду Мантурова займає губернатор Калінінградської області Антон Аліханов,
Володимир Колокольцев знову запропонований міністром внутрішніх справ.
Проходить у новий склад уряду РФ регіональна еліта. Окрім Аліханова, міністрами стануть ще два губернатори: Хабаровского краю Михайло Дегтярьов (міністр спорту) , Кемеровського краю - Сергій Цивільов (міністр енергетики) та Курської області Роман Старовойт (міністр транспорту).

Грошей сила

Андрій Бєлоусов був у Мішустіна першим віце-прем'єром. Цікаво, що спочатку у російських пабліках написали про його відставку без зазначення нової посади, але наголошували - без "крісла" не залишиться. Бєлоусов відомий своїми економічними поглядами: прибічник "державного капіталізму" ("економічного структуралізму"). Більшість спостерігачів, особливо на Заході, вважають це призначення сигналом до початку економічних "боїв" Росії. Хоча насправді це може бути банальне бажання підтримувати армію у більш-менш боєздатному стані, для чого потрібен саме економіст. Щоб завоювати прихильність російських вояків, Бєлоусов під час виступу у Раді Федерації говорив про бюрократію про інші негаразди, із якими стикаються російські бійці "на гражданці". Боротьба з корупцією та акцент на соціальній проблематиці - цивільний міністр вирішуватиме цивільні справи армійців. До слова, саме на боротьбі з корупцією, особливо в "оборонці", акцентував під час свого виступу у РадФеді кандидат у міністри внутрішніх справ Володимир Колокольцев. Як додає Пєсков, новий міністр має вписати економіку "силового блоку" в економіку РФ.
Джерела у Держдумі наголошують: на відміну від Шойгу, новий міністр оборони не втручатиметься у військові справи, тому контроль та управління військовими операціями буде зосереджено у Генштабі РФ, голова якого збереже свою посаду.

"Яструби" у клітці

А от Радбез РФ остаточно перетворюється на клітку з "яструбами" після того, як туди відправили Шойгу (до компанії Дмитру Медвєдєву), але вивели Миколу Патрушева.
Таке показове виведення "яструбів" у "тінь" може мати й інше значення, остаточне закриття справи Пригожина. Всі троє мали зв'язок із ним, сам очільник "Вагнера" неодноразово критикував Шойгу. Утім, орієнтація на переговори потребує цивільних представників, а з Патрушевим точно мало хто захоче обговорювати завершення так званої провальної "СВО", яка стала провальною. Таким чином Радбез, який був плацдармом "яструбів", став їхнім "гетто".

Коротка лава

Але й інша версія. Кадрові перестановки у владі РФ на третьому році війни свідчать про те, шо Кремль готується до довготривалого конфлікту. Таку думку висловив Gazeta.ua політичний аналітик Олександр Кондратенко. "Перестановки відбуваються у колективному центрі ухвалення рішень, але, зауважу, Путін "тасує" одних і тих же, отже, у нього коротка "лава запасних", - зазначив експерт. На його думку, і Патрушева-старшого списувати зарано: "Якщо змоделювати ситуацію загибелі Путіна, то на його місце прийшов би Патрушев. І цим усе сказано. Тому його просто виводять із публічного простору. Треба розуміти: всі ці люди, хоч кого куди перепризначають, перебувають в одній кімнаті".
Олександр Кондратенко звернув увагу на те, що призначення нового міністра оборони РФ сталося на тлі активізації ворога у Харківській області, але результат з Бєлоусова питатимуть все-таки у цифрах, оскільки економіка країни-агресорки переводитиметься на "воєнні рейки", тому "пристібніться та приготуйтеся до більш масштабних військових дій". Експерт припускає ротацію у Генштабі, бо Валерій Герасимов і сам би радий піти.

Трусить башти

Утім, на даному етапі Валерій Герасимов потрібен Путіну, якого влаштовує те, що відбувається на полі бою, вважає кандидат політичних наук Олексій Буряченко. Тому, на його думку, у сенсі бойової ситуації для України майже нічого не зміниться у короткостроковій перспективі. А от у середньо- та довгостроковій, варто задуматися ЄС та країнам НАТО. Нові призначення свідчать не лише про перехід економіки на військові рейки, а й про збільшення мобілізаційних можливостей та про намагання щонайменше знизити залежність від поставок озброєння та комплектуючих з Ірану та Північної Кореї. "Це не означає, що на армію в РФ витрачатимуть менше, - наголосив Олексій Буряченко. - Навпаки: обрубають корупційні потоки. З огляду на те, що міністр оборони прибічник великих індустріальних проєктів, фінансування навіть може зрости. Думаю, Путін розуміє потенціал санкційного тиску і намагається знайти засоби автономного "плавання" економіки Росії. І це якраз підвищує вірогідність військової ескалації у тих регіонах, де він бачить для себе геополітичні пріоритети".
Що ж до одіозних персоналій, "готують кабанчика на забій", вважає експерт. Особливо чітко це видно по Патрушеву-старшому. "Вплив на Путіна він залишає, але точно не працюватиме по операції "Наступник". На іншу посаду Патрушев, з огляду на текст указу, вже погодися. Враховуючи його вік, це щось почесне і близьке до Путіна, наприклад, перший помічник президента, щоб не обтяжувати Патрушева поточною роботою, але користуватися його досвідом і зв'язками", - наголосив він. Водночас, хоча призначення його сина це нібито підвищення, МінАПК набагато ресурсніша посада, ніж віце-прем'єрство. "Статус підвищено, але від важелів впливу усунуто", - вважає експерт.
Що ж до Шойгу, то як і у Патрушева, у нього підвищення статусу з пониженням реального впливу й відповідальності.
У підсумку, путінська Росія дедалі більше схожа на імперію, де Путін збирається правити вічно. "Тому про жодних дітей, про Ковальчуків-Патрушевих не йдеться. Деякі західні ЗМІ говорили, що якісь сили і спецслужби РФ нібито почали сепаратні переговори. Але у путінській Росії це неможливо, і кадрові призначення свідчать про це: вони серйозно вдарять по "Баштам" Кремля, ті вирівняються, та у всіх залишиться єдиний суб'єкт, з яким можна розмовляти, - це сам монарх", - резюмує Олексій Буряченко.

Зараз ви читаєте новину «Чи вплинуть кадрові перестановки у Кремлі на хід війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути