пʼятниця, 10 липня 2020 13:54

Повітряна кулька замість 3,2 млн. Суд відмовив партії Шарія

Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення, яким відмовив у позові партії Шарія до Національного агентства з питань запобігання корупції. Позов стосувався державного фінансування партії.

У позові для партії хотіли стягнути з державного бюджету 3,2 млн грн, повідомляє "Чесно".

На парламентських виборах торік партія отримала 2,23% голосів виборців і разом із 5 іншими, які набрали від 2% до 5%, могла отримати державне фінансування.

16 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав зміни до законодавства, якими підвищився бар'єр для отримання партіями держкоштів до 5% - тим, які потрапляють до Верховної Ради.

НАЗК вирішило, що позапарламентські партії таки отримають держфінансування, але лише за період від першого дня скликання нового парламенту до дня, коли набрали чинності зміни до закону "Про політичні партії в Україні".

Загалом за період від 30 серпня до 31 грудня 2019 року НАЗК мало розподілити між партіями парламенту нового скликання та позапарламентськими партіями 122,5 млн грн.

 

У процесі розгляду справи Агентство не заперечувало права партії на фінансування статутної діяльності. Однак у бюджеті на 2020 рік коштів для партій за період від 30 серпня до 31 грудня не передбачили, а отже, НАЗК не мало що розподіляти.

За 2019 рік держкошти не отримали ані парламентські, ані позапарламентські партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін зараз не піде у наступ, бо проросійські сили готуються до виборів - Рахманін

Під час розгляду справи НАЗК зауважило, що фінансування партій за період до 17 жовтня, коли держкошти могли одержати позапарламентські партії, у держбюджеті на 2020 рік не передбачено. Повноваження Нацагентства обмежені лише розподілом виділених коштів.

У Міністерстві фінансів пояснили, що питання збільшення видатків на фінансування партій може розглядатись після подолання негативних явищ в економіці України, викликаних пандемією.

Таким чином суд відмовив партії у задоволенні позову, оскільки в роботі НАЗК відсутні протиправні дії.

Раніше журналісти повідомляли, що прокремлівський блогер Анатолій Шарій володіє віллою вартістю близько мільйона євро у містечку Рода-де-Бара в Іспанії.

Зараз ви читаєте новину «Повітряна кулька замість 3,2 млн. Суд відмовив партії Шарія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути