понеділок, 20 січня 2014 21:44

Постраждалі на Грушевського журналісти подають заяви проти силовиків

Постраждалі на Грушевського журналісти подають заяви проти силовиків
Фото: radiosvoboda.org
Оператори знімальної групи 5 каналу готують заяву в правоохоронні органи щодо дій силовиків 19-20 січня в Києві.

Увечері 19 січня під час виконання службових обов'язків постраждав оператор телеканалу Денис Савченко, йдеться в повідомленні прес-служби 5 каналу. Він здійснював зйомку, перебуваючи поруч з іншими колегами на даху автобуса. Однак, за словами журналіста Андрія Жигуліна, "це не сподобалося спецназівцям підрозділу "Беркут", і вони почали розгойдувати автобус, на якому стояли представники ЗМІ.

У результаті оператори та журналісти впали з даху, деякі, зокрема, оператор Савченко, отримали серйозні пошкодження. Дениса хотіли затримати, але завдяки закликам журналістів і громадськості його відпустили. Він терміново був доставлений в лікарню, де йому діагностували перелом ноги".

20 січня з 07:00 на зміну заступили дві нові знімальні групи. Як повідомили оператори Юрій Усік та Іван Наконечний, з боку співробітників підрозділу "Беркут" журналістів і знімальні групи постійно цілеспрямовано обстрілювали гумовими кулями. Камера Усика зафіксувала момент пострілу і звук стосовного попадання, тоді як камера Наконечного вийшла з ладу після того, як в неї потрапила гумова куля і застрягла всередині. "Ми стояли за щитами і знімали через невеликий отвір. Добре, що не голову", - зазначив Наконечний.

Постраждалі оператори 5 каналу готують заяви в правоохоронні органи щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст.171 КК України) і замаху на вбивство.

5 канал надає необхідну юридичну допомогу своїм працівникам і прискіпливо стежити за ходом розслідування дій співробітників спецпідрозділу "Беркут" з протиправним жорстоких дій по відношенню до працівників ЗМІ і зухвалим утисків свободи слова, яка гарантована Конституцією України.

Крім того, 5 канал мав і досі має проблеми з подачею сигналу для прямих включень з місця подій, технічний відділ з'ясовує причини перешкод, попередні висновки - відбувається так звана "заглушка" сигналу.

Разом з тим, журналісти Радіо Свобода подали заяви до міліції про нанесення тілесних ушкоджень та перешкоджання професійній діяльності.
Співробітники правоохоронних органів затримали знімальну групу Радіо Свобода сьогодні вранці, коли вони виконували свої професійні обов'язки на вулиці Грушевського в Києві. Під час затримання журналістів побили. В даний час обох журналістів відпустили, вони знаходяться в лікарні.

Нагадаємо, 19 січня на вулиці Грушевського в столиці почалися масові сутички між протестувальниками та міліцією. Причиною стала відмова міліції пропустити мітингувальників до будівлі Верховної Ради. Сутички тривають і зараз.
Зараз ви читаєте новину «Постраждалі на Грушевського журналісти подають заяви проти силовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути