Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2012 10:15

Портнов розповів як через новий КПК поповнюється держбюджет

Портнов розповів як через новий КПК поповнюється держбюджет

Новий Кримінально-процесуальний кодекс унеможливив чинники, які законно давали можливість здійснювати злочин.

Про це повідомив радник президента - керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов в ефірі телеканалу ICTV.

Він також розповів, що за новим законом уся контрабанда на митниці конфісковується і передається на рахунки держбюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентський КПК дозволяє порушувати справи проти нардепів

"Законодавець змінив правила гри. Кожен день на підставі протоколів української митниці, у зв'язку із повним скасуванням кримінальної відповідальності за контрабанду товарів, кожен день, практично, до мільйона гривень складаються протоколи", - зазначив він.

"Згідно з новим законом суд має фактично один шлях - це до державного бюджету зараховувати все, що конфісковано, а це 100% конфіскація плюс 100% штрафу. За весь минулий рік Україна від усіх 100% розслідувань щодо контрабанди, коли вона була під кримінальною статтею, отримала нуль гривень до бюджету. В минулі роки цифра не більша", - розповів політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У новому КПК враховано 99% зауважень Ради Європи - Портнов

Він також пояснив, як це раніше діяло: "Санкція статті передбачала — або 1700 грн штрафу, або конфіскація контрабанди. Якщо контрабанда - ешелан спирту, наприклад, то суд яке рішення приймав? 1700 грн він міг штрафу накласти, це законно було. Чи конфіскувати ешелон зі спиртом. Суд безперечно приймав рішення — 1700 грн. Зараз жодної такої можливості немає. Як котрабанда — негайно конфіскація і тут же штраф. Ми говоримо про те, щоб із закону прибрати чинники, які законно давали можливість здійснювати злочин".

Портнов також розповів і про інші позитивні зміни у новому КПК:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президентський КПК має приховані небезпеки" - Зварич

"Тільки за два перші тижня ми озвучили цю цифру — 88 млн грн у вигляді застави поступило на кошти державного бюджету як гарантія виконання соціальних забов'язань. Мінімальна сума застави для громадня — 5 тисяч гривень. Але це справедливіше, ніж сидіти рік або півтора у слідчому ізоляторі. Більше того, змінюючи наприклад модель, скасовуючи додаткове розслідування, яке давало фактично статистичний показник, що в Україні 0,2% - виправдовувальних вироків, а решта 99,8% чи обвинувальні чи так зване додаткове розслідування... Тепер фактично це також шлях до соціальної справедливості. Ми будемо мати 30-35% виправдловувальних вироків".

Зараз ви читаєте новину «Портнов розповів як через новий КПК поповнюється держбюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути