Ексклюзиви
неділя, 16 вересня 2018 21:28

Порошенко з Гройсманом закладають фінансову міну наступникам

Порошенко з Гройсманом закладають фінансову міну наступникам
Президент Петро Порошенко та прем'єр Володимир Гройсман розуміють до чого призведе їхня економічна політика. Але вважають, що це будуть проблеми їхніх наступників, каже економіст Олексій Кущ. Фото: Уніан

Попри обнадійливі економічні прогнози керівництва держави, Україна перетворюється у найбіднішу країну Європи. Після президентських виборів нинішній владі буде не до економіки, тому сьогодні про наслідки дій не думають.
Про це Gazeta.ua розповів економіст Олексій Кущ.

"Бюджет на 2019 рік буде набагато гірший навіть за цей поганий 2018-го.
Уряд щоб стабілізувати курс у 2019 році має прийняти бюджет з дефіцитом меншим за цьогорічний. Роздують дохідну частину. Дефіцит буде 5-6 % (з урахуванням прихованої частини) і це катастрофічно для нашої економіки.
З чим пов'язане сьогоднішнє форсування бюджету? Є кілька чинників. Перше - керованість Верховної Ради із наближенням виборів президента буде послаблюватися. Вертикаль влади слабшатиме з кожним місяцем. Ця вертикаль не зможе забезпечувати голосування тих чи інших законопроектів. Тому поки влада ще може роздавати пряники і застосовувати батоги, необхідно найшвидше форсувати бюджетний процес.
З іншого боку дуже мало позитиву у роботі уряду. Тому треба максимально розтягнути подачу дуже обмежених передвиборчих гасел. Владі це створюватиме досить позитивне тло".

Уряд свідомо закладає завищені видатки у бюджет при обмежених доходах і приховує справжній рівень дефіциту, вважає експерт.

"По бюджету 2018 року бачимо, що він закладений під абсолютно іншу динаміку економічного розвитку. Щоб виконувати бюджет цього року, Україна має бути Східноєвропейським Китаєм, а економіка зростати десь на 7-8 відсотків. Але ми, на жаль, не є Східноєвропейським Китаєм. Ми перетворюємося у найбіднішу країну Європи. Зростання маємо 2-2,5 % на рік. Значна частина витрат піде на погашення зовнішніх і внутрішніх боргів. З такою динамікою бюджет мав бути набагато меншим, ніж зараз. Якщо подивитися на минулий рік - від дефіцитності його врятували лише гроші Януковича. А в бюджеті-2018 було закладено кілька потужних мін у вигляді прихованого дефіциту, зокрема – це планові надходження від приватизації у розмірі 22,5 млрд грн, які є нереальними для виконання.

За рівнем фінансової незбалансованості наближаємося до таких країн як Аргентина чи Туреччина. Наступного року ситуація з бюджетом буде ще гіршою, бо уряд розуміє - його життєвий цикл закінчується у першому півріччі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакарчук готовий йти у політику

Для стабілізації ситуації влада "вмикає друкарський верстат":

"Якщо друкувати на початку 2019 року гроші і запустити їх у бюджет, то на курсі, на інфляції це відіб'ється через 2-3 місяці. Це вже може бути після виборів. А до того, щоб максимально роздати ці передвиборчі пряники. Гройсман не самостійна фігура. Нібито конфлікт Гройсмана і Порошенка слід сприймати як приклад Путіна з Медведєвим. Путін теж часто може пожурити Медведєва. Теж саме відбувається у нас. Вони на 99 % відчувають, що президентські вибори програли. Але в глибині душі ще сподіваються. На початку року роздаватимуть плюшки, щоб зберегти шанси до кінця президентської гонки. Прекрасно розуміють, що така абсолютно неефективна економічна політика призведе до потужного економічного колапсу, який може розігратися наприкінці літа-початку осені наступного року. Так у суспільній думці вже новий президент відповідатиме за все.
Економічна ситуація буде погіршуватися. Влада гратиме в коротку. Це означає, що за допомогою друкарського верстату і тандему Нацбанку і Мінфіну можна тримати ситуацію під контролем кілька місяців".

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман презентував напрацьований урядом проект державного бюджету на 2019 рік. Прогнозують зростання доходів зведеного бюджету на 130 млрд грн - до 1292,7 млрд грн.
Найбільшу суму уряд заклав на соціальні видатки - 301,8 млрд грн. Враховували індексацію пенсій, підвищення зарплат і монетизацію субсидій.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко з Гройсманом закладають фінансову міну наступникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути