четвер, 19 квітня 2018 19:48

Порошенко відчуває себе власником комерційної фірми

Автор: lb.ua
  Добавити Кабміну якихось повноважень можна лише забравши їх у президента
Добавити Кабміну якихось повноважень можна лише забравши їх у президента

Президент Петро Порошенко узурпував повноваження, але ні за що не відповідає. Своєю заявою про необхідність змінити Конституцію Володимир Гройсман натякнув йому, щоб той поділився в обмін на підтримку на майбутніх виборах.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Олександр Кочетков.

Як варто змінити повноваження уряду та президента, щоб виконавча влада була сконцентрована в одному місці?

Це зміни до Конституції. Про це кажуть від початку незалежності України. У нас залишається пострадянська система. Президент фактично виконує функції секретаріату Центрального комітету української Компартії. Знаходиться на тому ж місці - на Банковій. Тобто, він впливає на всі процеси у країні, але ні за що не відповідає. Губернатори підкорюються президентові. Він їх призначає і знімає. А входять у виконавчу владу, якою керує прем'єр-міністр і уряд. Такі протиріччя треба було прибирати відразу після незалежності.

Тоді повноваження уряду були компромісом між тодішнім президентом Леонідом Кучмою і його супротивником - головою Верховної Ради Олександром Морозом. Це був компроміс, який не мав ніякого відношення до ефективності влади.

Із Гройсманом можна погодитися: у нас два центри виконавчої влади. Конституційний - це Кабінет міністрів. Неконституційний, але чинний - центр на чолі з президентом.

"Народний фронт" в обмін на підтримку Порошенка на посаді президента хоче реальних повноважень

Чому Володимир Гройсман заговорив про це через два роки після призначення?

Усе, що каже Гройсман, - це скоординована узгоджена позиція його політичних партнерів. Виставляють таким чином лот на аукціон. Вони в обмін на партнерство з президентом хочуть мати серйозний вплив на суспільно-політичну ситуацію, на фінансові потоки. Але Порошенку ніхто вже не вірить. Він вже неодноразово обіцяв і не виконував.

Вони зараз торгуються про розподіл повноважень, впливів, грошових потоків

"Народний фронт" в обмін на підтримку Порошенка на посаді президента хоче не обіцянок, а реальних повноважень, тобто перерозподілити повноваження на користь парламенту. Гройсман сказав, що не вистачає повноважень. Вирішити це можна змінами до Конституції. Обмежити повноваження президента і надати більше повноважень уряду, який формується парламентом. Тобто, "Народний фронт" каже: "Ми не хочемо обіцянок від президента. Хочемо мати таку Конституцію, де ми своє самі візьмемо, хоче він цього чи ні". Така позиція. І тут суто проблема ефективності влади – другорядна. Вони зараз торгуються про розподіл повноважень, впливів, грошових потоків.

А якщо говорити про проблему на рівні країни? До якої ситуації може призвести розділення влади?

Це не ефективно. Особливо в умовах фактичної війни. Зараз нам треба мати єдиний центр виконавчої влади. Тільки єдиний центр виконавчої влади зможе переорієнтувати країну, її економіку, частину військово-промислового комплексу на оборонні завдання. У нас президент на все впливає. Але хоче мати дотичність тільки до позитивних речей, а у всьому недоброму винні парламент, уряд, зовнішні партнери, Путін. Це абсолютно неефективна система. Найкраще буде, якщо її якомога швидше приберуть.

Вони панують, а ми тільки від виборів до виборів чекаємо, що вони нам нового пообіцяють

Але не тільки дуалізм виконавчої влади треба прибирати. У нас і інші пострадянські спадки є. Зокрема, виборчий закон, який не несе відповідальності. Комуністична система не передбачала відповідальності Комуністичної партії. Усі публічні особи мають відповідати за виконання публічно взятих на себе зобов'язань. Цього у нас нема. І ми не можемо ані президента відкликати, бо закону про імпічмент нема, не можемо депутата відкликати, бо у виборчому законодавстві це не прописано. Суспільство не впливає на діяльність влади і не може її контролювати. Це теж пострадянський принцип, який треба прибирати.

Але головне - треба залучити суспільство. Попередня Конституція приймалася кулуарно між Адміністрацією президента Кучми і Верховною Радою на чолі з Морозом. Суспільство жодного відношення до цього не мало. Його проінформували. Треба залучити все суспільство. Треба виробити принципи - яким чином люди, які проживають на території України, погодились спільно жити. І це далі – новий суспільний договір, його сформувати в Конституцію. Тоді всі будуть знати, що вони про це домовились. Суспільство формує владу, контролює її і вимагає ефективності. А так у нас вони панують, а ми тільки від виборів до виборів чекаємо, що вони нам нового пообіцяють.

Розподілити повноваження між урядом і президентом треба якнайшвидше, чи це може почекати ще кілька років?

Залишається менше року до виборів. Важко уявити, що хтось буде цим серйозно займатися. Скоріш за все, така трансформація системної влади повинна бути головною передвиборчою обіцянкою демократичних кандидатів. Із нею вони повинні перемагати і відразу почати реалізовувати її. Нинішня влада приблизно це саме обіцяла, але жодного кроку в напрямку реалізації не зробила. Це треба робити з нової влади, разом із очищенням країни і трансформуванням виборчої і політичної систем.

Порошенко відчуває себе власником комерційної фірми під назвою "Україна"

Чому про це публічно говорить Гройсман, а не Порошенко?

Порошенку це не вигідно. Будь-які повноваження добавити Кабміну можна тільки за рахунок президента. Давно вже на засіданнях так званої "стратегічної вісімки" кулуарно пропонують обмежити його повноваження. Бо він перетягує не лише конституційні, а й фактичні, які Конституція йому не надає. Наприклад, призначення керівників НАБУ, Держбюро розслідувань. Хто призначає, той і впливає. Він відчуває себе власником комерційної фірми під назвою "Україна". Що хоче, те й робить. Ні з ким не радиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічого не робить, ще й зливає Гройсмана в унітаз - у коаліції різко звернулися в бік Порошенка

17 квітня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що уряду бракує повноважень для вирішення завдань, які стоять перед ним. Змінити це можна, внісши зміни в Конституцію.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко відчуває себе власником комерційної фірми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути