вівторок, 20 травня 2014 13:11

Порошенко спровокує конфлікт із парламентом - політолог

Порошенко спровокує конфлікт із парламентом - політолог
Фото: Сергій Старостенко

Наступний президент працюватиме повний термін - п'ять років. Таке рішення минулого тижня оприлюднив Конституційний суд України. Судді вважають, що на строк повноважень не впливає, на яких виборах він обраний — позачергових чи чергових. Прохання розтлумачити, скільки керуватиме новий глава держави, місяць тому направили до суду "ударівці".

- Це все вписується в план Фірташа та групи "РосУкрЕнерго" по дестабілізації ситуації в Україні, - говорить політолог Віктор Небоженко. - Той все тут прорахував: скинувши Кличка та висуваючи Порошенка, він змінює майбутній політичний ландшафт України. Хоче підірвати країну. Заробив тут сім мільярдів доларів, а його планують посадити до в'язниці. Однак коли все вже вибухає, й проблема вирішена.

Кличко та Порошенко співпрацюють. Навіщо було вносити подання до суду?

- Віталій здався під тиском Фірташа та передав свій президентський потенціал Порошенку. З іншого боку, зрозумів: позбавляється на все життя цієї перспективи. Це рішення суду повністю руйнує політичне майбутнє Кличка та забиває останній цвях в його кар'єру політика. Він буде поганим мером — із високим рейтингом, але низькою компетенцією. Повноваження передасть своїм заступникам, які почнуть дуже активно красти. Перший же снігопад знищить його рейтинг. Він кине мерський пост та піде на вибори до парламенту, щоб стати звичайним членом фракції Порошенка. Він сподівався, що перемога Петра Олексійовича буде лише на рік. За цей час люди збунтуються, почнуть ненавидіти президента, як його попередників. А тут прийде незаплямований Кличко і наведе лад. Але Петро Олексійович його переграв.

Що для країни означає це рішення суду?

- Початок важких боїв по перетягуванню канату між президентом, прем'єром та парламентом. Повертаємося у 1996 рік — до конфлікту Кучми, Мороза та прем'єр-міністрів. Президент займеться придушенням Верховної Ради та змінами Конституції. Добиватиметься перевиборів парламенту та займатиметься формуванням пропрезидентської більшості, щоб порозставляти на ключові посади своїх людей. Хіба можна уявити, що Порошенку скажуть: "У нас — парламентсько-президентська форма правління, тому зустрічай у себе гостей та не вмішуйся у політику", а він послухає? Порошенко на таке не погодиться. Почне війну із Яценюком через 15 хвилин після інаугурації і працюватиме з позиції сили. Він ніколи не гратиме роль спокійного президента, бо по життю — імперіаліст.

На скільки нам варто було обрати президента?

- П'ять років — це великий гарний строк для Австрії чи Німеччині, де парламентські форми правління. Нам би теж був потрібен президент за таких умов. Але ті кандидати, які лідирують, не захочуть таких повноважень.

Що може завадити главі держави добути п'ять років?

- Війна на Сході. Президенту вже завтра доведеться вести перемовини із міжнародними структурами та сепаратистами. Ті скажуть: "А ти хто такий?". Тоді він вийде до народу і скаже, що не може реалізувати свої обіцянки, бо у нього не вистачає повноважень.

Які першочергові завдання перед ним стоятимуть?

- Днями Порошенко сказав страшну річ: Коли я стану президентом, через три місяці війни із Росією не буде. Як він може за такий строк зупинити кровопролиття чи повернути Крим? Це нереально. Може, мав на увазі, що за цей час підпише план капітуляції України? Але не думаю, що він для того йде до влади. Порошенко не випадково пообіцяв те, що не може виконати. Тому й спровокує конфлікт із парламентом.

Як йому вирішити питання окупації Криму, сепаратистських рухів на Сході, економічні проблеми?

- Цим має займатися Верховна Рада. Але тут теж є проблема — вона у нас слабка. Це помилка не сьогоднішнього дня. Одразу після Майдану, коли прийняли рішення про перехід до парламентської системи, мали переобрати не президента, а депутатів. Цим вони загострили конфлікт та змістили акценти. Для початку треба буде вирішити цю проблему.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко спровокує конфлікт із парламентом - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути