Ексклюзиви
середа, 28 березня 2018 19:48

Порошенко може наступити на кума Путіна

Порошенко може наступити на кума Путіна
Навіть з початком агресії Росії президент Петро Порошенко не гребував стосунками з кумом Володимира Путіна Віктором Медведчуком, каже політолог Михайло Басараб. Фото: ТАСС

Якщо Генпрокуратура не висуне конкретних звинувачень колишньому голові Адміністрації президента, куму Володимира Путіна Віктору Медведчуку, це завдасть репутаційних втрат безспосередньо президенту Петру Порошенкові. Про це сказав політолог Михайло Басараб у коментарі Gazeta.ua

"Заяви Луценка мають базуватися на конкретних матеріалах. Адже Медведчук досі має серйозний вплив на слідчі органи і суди. Саме він монтував цю "ківаловщину" ще з часів Кучми.

Посадити його до в'язниці — завдання не з простих. Навіть якщо справа дійде до вироку, швидше за все, він вже буде у Сочі або Москві.

Все залежить від політичної волі президента. Навіть з початком агресії Росії Порошенко не гребував стосунками з Медведчуком. Мовляв, той може допомогти зі звільненням українців. Але тут не може бути жодного виправдання. Бо як може бути посередником людина, яка діє в інтересах Кремля на послаблення позицій України?

Заяви генпрокурора можуть бути наслідком внутрішньої конкуренції в оточенні президента. Таким чином Луценко із соратниками конкурує з Медведчуком за вплив на Порошенка.

Президент може наступити на кума Путіна, щоб показати це як здобуток у поході на другий термін. Водночас має розуміти, що справу треба довести до кінця. Бо якщо Генпрокуратура не висуне конкретні обвинувачення, а Медведчук тим часом наговорить про стосунки з Порошенком багато цікавого, то президент може отримати репутаційні втрати.

Справа Рубана-Савченко – це далеко не єдиний епізод діяльності Медведчука (просто він найбільш скандальний й провокативний). СБУ і прокуратура розслідують кілька інших справ проти людей Медведчука: за підривну антиукраїнську пропаганду, штучний сепаратизм. Багато хто вважає, що Медведчук безпосередньо розставляв російських агентів у силових структурах, коли був керівником Адміністрації Кучми", - сказав політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенка закликали придивитися до посередників

26 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідчі органи вивчають можливі контакти керівника руху "Український вибір — право народу" Віктора Медведчука з Володимиром Рубаном та Надією Савченко, яких підозрюють у тероризмі.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко може наступити на кума Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути