понеділок, 17 січня 2022 10:34

Порошенко діяв у змові на вимогу РФ: ДБР терміново скликало брифінг

Порошенко діяв у змові на вимогу РФ: ДБР терміново скликало брифінг
П'ятого президента України Петра Порошенка підозрюють у державній зраді та фінансуванні тероризму. Фото: ДБР

П'ятого президента України Петра Порошенка підозрюють у державній зраді й фінансуванні тероризму у справі про контрабанду вугілля з ОРДЛО.

Схема діяла впродовж 2014-2015 років. У ній також брали участь народний депутат Віктор Медведчук, бізнесмен Сергій Кузяра й колишній міністр енергетики Володимир Демчишин. Про це сьогодні, 17 січня, повідомила речниця ДБР Тетяна Сап'ян, передає Gazeta.ua.

За даними слідства, використовуючи президентські повноваження, Порошенко давав доручення щодо зривання постачання в Україну вугілля з ПАР. Потім на вимогу представників РФ він організував підписання контрактів на постачання вугілля з окупованих територій Донбасу.

За такою схемою 2014-го й 2015 року проросійських бойовиків ЛДНР профінансували на понад 200 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На мітинг на підтримку Порошенка з'їхалися громадські діячі, політики й ветерани

"У вересні-листопаді 2021 року в цьому провадженні вже повідомили про підозру трьом фігурантам справи. Справу розслідують як фінансування тероризму, держзраду та сприяння діяльності терористичних організацій", - розповіла Сап'ян.

17 грудня слідчі ДБР намагалися вручити Порошенку повістку про виклик для проведення слідчих і процесуальних дій. На той час він не був підозрюваним. Підозру у скоєнні державної зради та сприянні діяльності терористичних організацій підготували за три дні.

17 січня вранці Порошенко повернувся до Києва літаком із Варшави. Печерський районний суд Києва призначив судове засідання щодо обрання йому запобіжного заходу. Слідчі клопотатимуть про тримання під вартою. Йому загрожує до 15 років за ґратами.

Інші фігуранти цієї справи Медведчук і Кузяра перебувають під домашнім арештом. Демчишин - у міжнародному розшуку.

У Києві під Печерським райсудом, де об 11:00 мають обирати запобіжний захід підозрюваному в державній зраді народному депутату, п'ятому президентові Петру Порошенку, зібралися його прихильники.

Мітингувальники стоять по обидва боки дороги навпроти входу до суду. Люди принесли металеві бочки, використовують їх як барабани.

Біля будівлі суду встановили екран, на якому, імовірно, планують транслювати події із судової зали.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко діяв у змові на вимогу РФ: ДБР терміново скликало брифінг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути