понеділок, 06 листопада 2017 09:44

Порошенко через офшори мінімізує податки - ЗМІ

Метою створення офшору президентом Петром Порошенком могла бути мінімізація податків, а не плани передати кондитерський бізнес Roshen у "сліпий траст".

Про це йдеться у документах Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP та "Слідства-Інфо", пише "Українська правда".

За даними журналістів, саме мінімізація податків - мета перебудови структури корпорації Roshen.

"Судячи з усього, офшори створювали саме для того, щоб уникнути оподаткування у разі отримання прибутку чи продажу компанії", - зазначають автори розслідування.

Зараз, за даними журналістів, Roshen володіє нідерландська компанія.

Німецька газета Süddeutsche Zeitung отримала та передала мережам журналістів-розслідувачів ICIJ та OCCRP документи, згідно з якими у червні 2014 року юристи з української фірми "Авеллум", яка представляє інтереси Порошенка, написали юристам з фірми "Еплбай" з острова Мен листа.

"Справа надзвичайно делікатна. Ім'я клієнта – Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Roshen). Для отримання доступу до міжнародних ринків ми плануємо збудувати нову холдингову компанію групи у Люксембурзі. Під ним буде нідерландський суб-холдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями. З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона володітиме офшорною компанією – ми надаємо перевагу БВО, але острів Мен також може підійти… Вона володітиме акціями та отримуватиме дивіденди. Продаж акцій у певний момент є можливим (якщо інвестор запропонує хорошу ціну)", - йшлося у документі.

Як пояснюють експерти, з цього випливає, що саме податкові цілі були метою створення принаймні однієї з трьох компаній, а продаж Roshen, який був однією з передвиборчих обіцянок Порошенка, у листі згадують лише як опцію.

"Порошенко ж пояснював необхідність створення офшорної структури, яку збудували за описаним зразком, винятково потребою передати кондитерський бізнес у "сліпий траст", - вказують журналісти.

За словами юристів-практиків, з листа не випливає, що метою чи опцією при побудові офшорної структури, був траст і така структура не потрібна для того, щоб передати управління компанією у "сліпий траст".

"Така структура потрібна, ймовірніше, якщо запланований продаж, для оптимізації доходів від продажу", - пояснюють юристи.

У свою чергу юристи Порошенка наполягають, що структурували Roshen таким чином, що усі податки сплачувати в Україні.

 

Навесні 2017 року учасники Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів, а також Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які торік оприлюднили проект Panama Papers, отримали доступ до нових документів: нове журналістське розслідування назвали Paradise Papers або "Документи з райських островів".

Журналісти проаналізували дані про власників офшорних компаній з двох десятків юрисдикцій, які розташовані переважно на невеликих екзотичних островах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко повернув собі звання мільярдера

Петро Порошенко під час передвиборчої кампанії 2014-го обіцяв продати свій бізнес. Однак не зробив цього. У січні торік передав корпорацію Roshen до "сліпого трасту" - це вид довірчого управління активами.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко через офшори мінімізує податки - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути