четвер, 31 травня 2018 11:16

Попрощалися із зросійщенням: Порошенко має 10-річний план розвитку української мови

Попрощалися із зросійщенням: Порошенко має 10-річний план розвитку української мови
Президент Петро Порошенко готує указ про розвиток української мови. Фото: 112.ua

Президент Петро Порошенко затвердить 10-річний план розвитку української мови.

Про це він заявив на молитовному сніданку.

"П'ять років тому удвічі менше людей пишалися тим, що спілкуються українською мовою. П'ять років тому на телеканалах була лише російська мова, російські фільми, всі книжки російською. Півтори тисячі пам'ятників Леніна стояли по всій Україні.

Яку дистанцію ми пройшли - запроваджено квоти на українську мову на телебаченні і радіо. Публіцисти і письменники кажуть, що сьогодні набагато легше стало писати і друкувати книги. Чому? Тому що їх читають.

Сьогодні я підпишу указ про проголошення 10-річчя української мови. З абсолютно чіткими кроками, що маємо зробити за ці 10 років", - заявив Порошенко.

"Ключова позиція нашої команди, всього українського народу - сказати останнє "прощавай" Радянському Союзу і Російській імперії. І ніколи туди не повертатися. Об'єднатися усім і привести велику українську націю назад до європейської родини", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добкін зробив образливу заяву про українську мову

28 лютого Конституційний суд визнав неправомірним закон "Про основи державної мовної політики", що діяв із 10 серпня 2012-го. Його прийняли з порушеннями процедури розгляду та ухвалення. Авторами були нардепи від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко. Тому документ називали "закон Ківалова — Колесніченка" або "закон КК". Дозволяв запроваджувати другу державну мову в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Зараз ви читаєте новину «Попрощалися із зросійщенням: Порошенко має 10-річний план розвитку української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути