Ексклюзиви
понеділок, 22 лютого 2021 15:26

Попри санкції, Медведчуку й Козаку нічого не загрожує

Попри санкції, Медведчуку й Козаку нічого не загрожує
На Віктора Медведчука на 3 роки наклали санкції. Однак підозру ще не оголосили. Фото: bykvu.com

Без подання генеральної прокурорки Ірини Венедіктової на притягнення до відповідальності Віктора Медведчука і Тараса Козака їм нічого не загрожує.

А для президента Володимира Зеленського санкції проти них - це виклик Володимиру Путіну. До цього на таке наважувались лише Ющенко і Порошенко. Про це Gazeta.ua розповідає політолог Віктор Таран.

"Доки не буде подання генеральної прокурорки на притягнення до відповідальності Козака і Медведчука, їм нічого не загрожує. Доки їх захищає депутатська недоторканність, вони можуть спокійно гуляти вулицями Києва, ходити в парламент, розбудовувати свою політичну силу, подорожувати країною. Ба більше, брат Медведчука під санкції не потрапив – у нього все добре. А оскільки частина бізнесу зареєстрована на нього, то і говорити про погіршення матеріального становища Медведчука зарано.

Але перед Зеленським непростий вибір. Якщо він хоче переконати суспільство, що це не гра в політичні піддавки, має продовжувати переслідувати Медведчука. І тут він входить у персональний конфлікт із Путіним. І якщо буде кримінальне переслідування Медведчука, то в очах багатьох політиків це буде пряме переслідування Путіна Зеленським. Подібного приниження на міжнародній арені Путін допустити не може. Це буде удар по його іміджу в "русском мире". Це означатиме, що Росія не може захистити жодного свого агента впливу на пострадянському просторі", - каже Таран.

Це може привести до того, що збудована мережа "русского мира" в інших країнах почне розвалюватись. Це страшний сон для Путіна, оскільки ставить хрест на проєкті відродження Російської імперії, вважає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ярош про санкції проти Медведчука: Продовження буде

Рішучість Володимира Зеленського Таран пояснює зниженням рейтингів глави держави.

"Зеленський намагається досягнути 2 цілі. 1-ша - показати патріотичним виборцям, що він кращий захисник їхніх інтересів, ніж Порошенко. Президент перетворюється в такого собі Порошенка. 2-га - він намагається на електоральному полі виборців, які симпатизують Росії, створити штучно конкурента, з яким планує вийти в 2-й тур президентських перегонів. Остання соціологія демонструє, що в нього в 2-му турі і з Тимошенко, і з Порошенком усе погано. Розрив становить 5-10 відсотків. А з Бойком – 30 відсотків. Тому намагається весь проросійський електорат сконцентрувати в одному місці – під Бойка.

Зеленський нагадує людину, яку обставини загнали в кут. За останні півтора року він наробив стільки помилок, що зараз за будь-яку ціну боротиметься за своє політичне виживання. У таких умовах він буде здатний на будь-які рішення, можливо, навіть на репресії проти опонентів. Він стає небезпечним як для всіх політичних гравців країни, так і для України загалом. Оскільки в питаннях політичного виживання здатний піти на радикальні крайнощі", - зазначив він.

19 лютого РНБО запровадила персональні санкції проти проросійського політика Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки осіб, причетних до фінансування тероризму.

2 лютого запровадили санкції на 5 років проти соратника Медведчука Тараса Козака та його компаній, які володіють телеканалами ZIK, "112 Україна" і NewsOne. Мовлення телеканалів уже припинено.

Зараз ви читаєте новину «Попри санкції, Медведчуку й Козаку нічого не загрожує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути