вівторок, 26 березня 2013 14:36

Спецтема: Снігова пастка

"Попов повів себе як п'ятикласник, продемонструвавши свою некомпетентність"

"Попов повів себе як п'ятикласник, продемонструвавши свою некомпетентність"
Костянтин Матвієнко. Фото: sd.org.ua

Три дні столиця України перебувала у сніговому полоні. Міська влада запевняла, що робить все для боротьби із наслідками потужного циклону. Однак на третій день після снігопаду довелося оголошувати додатковий вихідний, аби мати змогу розчистити дороги. І хоч життя у Києві повертається у звичне русло, повністю очистити місто від завалів снігу досі не вдалося.

Дії київської влади під час негоди засвідчили її абсолютну некомпетентність та безвідповідальність. Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив політолог Костянтин Матвієнко.

Чому київська влада не впоралася із негодою?

- Традиційно є дві проблеми. Перша проблема — корупція. Елементарно, не вистачає грошей, які мали б виділяти на ремонт техніки, на закупівлю пального. Адже великою проблемою у ці дні була якраз нестача пального для великої техніки, яка була виведена на вулиці. Крім того, проблема була ще й у тому, що пік негоди перепав на вихідні дні. А за законодавством, якщо виводити людей на роботу у вихідні дні і якщо, звісно, нічого іншого не передбачено у трудовій угоді, та за цю роботу передбачена подвійна платня. А на це кошти відсутні. Кошти ж відсутні через їхнє нецільове використання.

Друга проблема напряму пов'язана із першою. Адже корупція завжди своєю похідною має некомпетентність. Особливо це спостерігається тоді, коли посади передаються на суб'єктивних засадах невідомо яким людям. Хто у нас зараз є заступниками голови КМДА? За деякими виключеннями це, переважно, хлопці з бізнесу, політичні призначенці. Вони не знають природу стихійних явищ у місті.

Чи можливо було це зробити ефективніше?

- Взагалі, сніг - це нормальне явище для березня. Зими в Києві раніше були не менш серйозними. Тому, в принципі, нічого екстраординарного не сталося. До цього просто треба бути готовим, чого ми від місцевої влади не побачили.

Однак, заради справедливості, можна сказати, що влада Великобританії теж виявилася не до кінця готовою до негоди. Хоча, звісно, не в таких масштабах, як київська. Фінляндія ж з цими проблемами живе постійно і нічого, прилаштувалася — і все добре.

Чи зроблять вони якісь висновки?

- Зараз, звісно, дуже важливо провести аналіз причин колапсу. І це без перебільшень є предметом обговорення у РНБО — проаналізувати все те, що відбулося і розробити план заходів щодо того, як цього надалі уникати. Бо ми маємо розуміти, що клімат буде змінюватися і проблем буде багато. Крім того, вже зараз необхідно готуватися до повені. Одна річ, коли нам розповідають, що всі стоки прочищені, все до танення снігу підготовлено, але ж нам так само доповідали, що Київ готовий до зими. І ми побачили, як він був "готовий".

Тобто, вони не розуміють масштаби проблеми?

- Якщо п'ятикласника поставити керувати містом, то він, отримуючи змогу поїхати на футбол напередодні того, що Гідромідцентр попередив про серйозний снігопад, звісно туди поїде. Однак це зробив голова КМДА, коли за таких обставин полетів до Варшави розважатися. Це поведінка п'ятикласника. Це абсолютна некомпетентність та безвідповідальність.

Чи будуть якісь політичні наслідки для Попова і влади загалом після ситуації у Києві?

- Жодних наслідків не буде. Кияни не можуть нічого зробити, бо позбавлені свого права обирати. Відповідно, вони позбавлені змоги реалізувати своє право впливати на процеси, які відбуваються у місті. Звісно, зараз влада продемонструвала свою повну неспроможність, що ще більше знизило її рейтинг у Києві. Тому які зараз можуть бути для неї вибори? Вона у них абсолютно не зацікавлена, у них зараз зовсім інші пріоритети.

Опозиція має намір вивести людей на вулицю з вимогою таки призначити вибори у столиці. Кияни розуміють необхідність проведення виборів і чи готові вийти заради цього на вулицю?

- У мене є сподівання, що ця стихія додала киянам такого розуміння. Але ж трагедія опозиції у тому, що вона не пропонує програми для людей. Вона тільки розповідає, що влада погана. Але зараз ми і без неї бачимо, що влада погана. А далі що? З якими гаслами і за кого виходити? Опозиція на ці запитання чітких відповідей не дає. Натомість кожен з них зараз почав вести свою гру.

Водночас, те, що опозиція зараз зробила вигляд, що допомагає киянам розгрібати сніг — це добре. Адже якщо сьогодні спробували зробити вигляд, що це роблять, то завтра вже реально допоможуть у розчищенні того ж снігу. Я вітаю такі дії опозиції, це дуже позитивний крок.

А на погляди людей піар опозиції якось вплинув, чи зможе вона отримати свої політичні дивіденди після негоди?

- Не дуже. Думаю, більшість людей на це не звернули увагу. Стихія диктувала інші проблеми. Але це дійсно перший хороший крок. Якби опозиція взяла зараз на себе організаційну складову цієї діяльності, то це б і була, власне кажучи, політична робота. Не гасла, не мітинги, не обливання фарбами міністрів, а саме така робота, яка допомагає організувати людей на допомогу самим собі. Поки що такого рівня розуміння ситуації від опозиції чекати не доводиться.

Зараз ви читаєте новину «"Попов повів себе як п'ятикласник, продемонструвавши свою некомпетентність" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути