середа, 23 березня 2022 04:33

Польща не введе миротворців в Україну, якщо США не дадуть "зелене світло"

Польща не введе миротворців в Україну, якщо США не дадуть "зелене світло"
Миротворчий контингент передбачає до 10 тис. військових. Фото: pixabay.com

Польща може відмовитись від ідеї введення миротворців в Україну, якщо не отримає схвалення від США.

Міністерство оборони Польщі працює над проєктом створення миротворчої місії НАТО в Україні, але президент Анджей Дуда може відхилити його, пише польське видання Onet із посиланням на джерела.

У середу, 23 березня, Міноборони надішле пропозицію до Президентського палацу та Бюро національної безпеки. За інформацією видання, уряд та офіс президента Польщі мають різне бачення щодо миротворчої місії.

"Президент Дуда не готовий прийняти проєкт, підготовлений Міністерством національної оборони, допоки американці не дадуть "зелене світло". Тому ще до позачергового саміту НАТО у четвер польська пропозиція має бути направлена ​​до Білого дому на розгляд президента США Джо Байдена, рішення якого де-факто визначить її подальшу долю", - пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Солдати страждають від обмороження" - Пентагон озвучив проблеми рашистської армії

Джерела в Міноборони зазначають, що Дуда може представити на саміті НАТО проєкт, який передбачає створення міжнародного миротворчого контингенту у складі військовослужбовців як мінімум кількох країн, зокрема членів НАТО. Також дія миротворчої місії має бути схвалена українською владою.

За одним із варіантів, контингент передбачає до 10 тис. військових, а в документі мають бути докладні завданнядля міжнародної місії.

У ньому також ідеться про створення безпечних гуманітарних поставок та "зелених коридорів" для громадян, зокрема про забезпечення над ними безпольотних зон.

Один із варіантів передбачає закриття неба над найбільшими українськими містами для захисту населення від бомбардувань і ракетних обстрілів.

Джо Байден відвідає Європу наступного тижня. Однак поїздку в Україну він не планує.

У четвер Байден прибуде в Брюссель для переговорів із НАТО, ЄС та членами Великої сімки, включно з Японією, щодо більш жорстких санкцій проти Кремля. У саміті візьме участь президент України Володимир Зеленський.

25 березня Байден відвідає Варшаву. На зустрічі із президентом Польщі Анджеєм Дудою він обговорить введення миротворців в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Польща не введе миротворців в Україну, якщо США не дадуть "зелене світло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути