четвер, 18 січня 2018 13:32

Положення закону про деокупацію суперечать Конституції - Найєм

Положення закону про деокупацію суперечать Конституції - Найєм
Мустафа Найєм назвав основні недоліки законопроекту про деокупацію Донбасу. Фото: Znaj.ua

Ухвалений парламентом законопроект про деокупацію Донбасу в деяких пунктах порушує Конституцію.

Про це написав народний депутат Мустафа Найєм у своєму Facebook.

"З практичної точки зору документ матиме мінімальний вплив на реальне життя цивільного населення, дещо змінить модальність ведення воєнних дій. Тим часом, історично документ може стати важливим аргументом в міжнародних судах для відшкодування збитку, нанесеного Російською Федерацією за три роки окупації українських територій", - констатував депутат.

При цьому він назвав основні недоліки законопроекту. Перший - у ньому прописані "безпрецедентні і неявні повноваження для всіх осіб, які притягнуті до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії в Донецькій і Луганській областях".

Ці люди отримують право застосовувати зброю і спецзасоби, затримувати і доставляти підозрюваних в поліцію, перевіряти документи, а в разі їхньої відсутності - затримувати для встановлення особи. Також вони можуть здійснювати особистий огляд, огляд речей, транспортних засобів, мають право тимчасово забороняти або обмежувати рух транспортних засобів і пішоходів, входити до приміщень, включаючи житлові, використовувати транспортні засоби осіб тощо.

Другим великим недоліком він вважає той факт, що закон дає президентові особисто, без Верховної Ради, вирішувати, як використовувати ЗСУ та інші військові формування.

"Фактично це означає, що законопроект наділяє президента правом одноосібно, без подальшого парламентського контролю, вирішувати питання про застосування Збройних сил та інших військових формувань, що прямо суперечить п. 33 ст. 85 Конституції", - пише нардеп.

Крім того, за словами Найєма, тепер кордони і перелік тимчасово окупованих населених пунктів у Донецькій і Луганській областях будуть визначатися президентом за поданням Міноборони та на основі пропозицій Генштабу ЗСУ.

"Ця норма частково суперечить положенням Конституції, в якій не передбачені такі повноваження президента", - зазначає нардеп.

Також у документі є дуже спірний момент – з якої дати вести відлік окупації. Хоча законопроект і досить однозначно покладає всю відповідальність за моральний і матеріальний збиток Україні на Росію, в законопроекті не вказано ні період, ні умови заподіяння такої шкоди, ні територія, на якій це сталося.

Є, на думку депутата, в законі і проблеми з порядком перетину лінії розмежування.

"Порядок переміщення осіб і товарів на/з окупованої території встановлює Кабінет міністрів. Але ці норми можуть бути повністю проігноровані командувачем об'єднаних сил", - відзначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найбільший страх Росії у питанні Донбасу

18 січня Верховна Рада 280 голосами ухвалила президентський законопроект про деокупацію Донбасу. Він визнає Росію країною-агресором. Протягом трьох днів нардепи розглядали 673 поправки, подані до законопроекту.

Зараз ви читаєте новину «Положення закону про деокупацію суперечать Конституції - Найєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути