середа, 02 лютого 2011 07:45

Політологи: Депутати готові голосувати і за пожиттєві повноваження

Політологи: Депутати готові голосувати і за пожиттєві повноваження

Верховна Рада України схвалила зміни до Конституції, що встановлюють дату чергових виборів президента і парламенту. За законопроект проголосувало 310 парламентаріїв. Перехідними положеннями закону встановлюється, що наступні вибори Верховної Ради пройдуть в жовтні 2012 року, а вибори президента - в березні 2015 року.

Експерти і політологи прокоментували Gazeta.ua таке рішення народних депутатів.

Науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань

— Перше - була команда з Банкової. Зараз це ключовий фактор. Щоб парламент став слухняним, його беруть під козирьок. Друге — це особиста зацікавленість депутатів, тому що для них усіх є певний ризик. Це стосується не тільки НУ-НСу, Блоку Литвина, а й Партії регіонів. Нові вибори не обов'язково забезпечать депутатам 100-відсотку прохідність до парламенту. Ще не знаємо за якою системою це буде відбуватися — мажоритарною чи змішаною. Якщо за змішаною, то список скоротиться наполовину. У Партії регіонів є дуже багато випадкових людей, які навіть технічно не підготовлені до роботи у Верховній Раді. Вони бояться, що їм не знайдеться місця у списку. Крім того формування списку — це боротьба різних груп в оточенні президента.

Політолог і поет Володимир Цибулько

— 310 депутатів взяли на себе відповідальність не тільки за зміну Конституції, а і за стан економіки та держави. Вони подовжили собі термін для безболісного існування в парламенті. Якщо цей час не буде раціонально використаний для реформ, то бумеранг від цієї узурпації полетить назад ще з більшою силою. Взяти на себе відповідальність в наш час – це подвиг. Але якщо цей час буде витрачений на самозбагачення, то дубина народного гніву може полетіти в їхній бік. Риторика Адміністрації президента про примирення і реформи обнадіює. Стан держави сьогодні такий, що бездіяльність дорівнює політичному самогубству. Весь державний апарат припертий до стінки, тому приречений на якусь активність.

Політтехнолог і директор PR-группы "Polittech" Тарас Березовець

— Із опозиції голосували ті представники, які знали, що на дострокових виборах їм не вистачить місця. У БЮТі прохідна частина – десь 50 депутатів. У Арсенія Яценюка не залишилося вільних місць. Туди, швидше за все, прийдуть Порошенко і Мартиненко. Це було голосування відчаю з боку опозиційних фракцій. Якби парламентські вибори були в цьому році, то опозиція б їх програла, як це було на місцевих. Ні "Батьківщина", ні інші опозиційні сили до виборів не готові, на відміну від влади. Не треба кривити душею і говорити, що це утиски демократії. Насправді опозиція цих виборів так само не хотіла. За необхідності тихо б "голоснули" по команді свого лідера стільки депутатів, скільки б не вистачало.

Директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко

— Владі було б доцільніше провести вибори у 2011 році, щоб зараз застовбити всі опції і не мати проблем з Пенсійним кодексом, Трудовим та всім іншим. Влада сподівається до 2012 року стабілізувати соціально-економічну ситуацію, по-друге Євро-2012, по-третє вдале застосування виборчого закону, який буде оновлений під потреби влади, дасть можливість владі отримати більшість. Перенесення виборів дає гарні шанси і для нових політичних проектів, таких як, наприклад, "Фронт змін". Що стосується опозиції і, зокрема БЮТ, то її головним завданням буде політичне виживання. Звісно ніхто не застрахований від розколу. Водночас тут відкривається можливість використання помилок влади, які можуть бути, оскільки ймовірно ситуація наступного року не покращиться.

Політолог і культуролог Тарас Возняк

— Більша частина напівмертвих фракцій зрозуміла, що на наступну каденцію їм просто не попасти і вони продовжили на один рік своє політичне існування. Проте таким чином зізналися у своїй абсолютній політичній безперспективності. Ця більшість — ситуативна. Це суто егоїстичні інтересики. Суспільство у нокауті, тому особливої реакції на це рішення не буде.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала

— Нинішня Верховна Рада згодна продовжити собі повноваження і на 10 років, тільки б залишитися при владі. Саме ж перенесення парламентських виборів на 2012 рік нічого не гарантує партії влади, оскільки говорити про соціально-економічні успіхи передчасно.

Рівень довіри до президента та Верховної Ради падає. Вони спочатку порушили Конституцію, а потім привели її під своє порушення. Не є секретом, що половина депутатів навряд чи буде депутатами. Якби їм запропонували продовжити повноваження пожиттєво, я думаю і 450 проголосувало. В тому числі і опозиційні. Не виключаю і появу альтернативних проектів під парламентські вибори 2012. Для цього мають бути суперальтернативні пропозиції. Діюча влада має зробити стільки дурниць, щоб народ вже більше не хотів її.

Зараз ви читаєте новину «Політологи: Депутати готові голосувати і за пожиттєві повноваження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути