середа, 12 жовтня 2011 16:34

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Політолог: Вирок Тимошенко - частково результат зневаги до неї Кірєєва

Політолог: Вирок Тимошенко - частково результат зневаги до неї Кірєєва

Вирок Печерського районного суду у справі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, оголошений суддею Родіоном Кіреєвим, частково є результатом його особистої неприязні і зневаги. Це була жорстка персональна відповідь їй.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив політолог Володимир Цибулько.

"Мені здається, що суд вищої інстанції не матиме того емоційного забарвлення. Апеляція познімає багато питань. Бо найбільшою проблемою Печерського суду була емоційна складова. Це не суд аргументів, а суд емоцій, який відбувався у розпеченій атмосфері. Через первинну істерику інтерес до справжніх реальних рішень подальших інстанцій може бути втрачений. Та ці суди будуть більш кваліфіковані, як і прокурорська й адвокатська команда команди", - сказав він.

На його думку, через прикуту увагу до персони Тимошенко більшість експертів не помітила новини про те, що колишній заступник міністра екології Богдан Преснер, який працював в уряді Миколи Азарова, отримав 9 років.

"В нинішній ситуації забагато тимошенкоцентризму. Так, це важлива фігура, бо її партія поки найпопулярніша серед опозиційних. Та в суді вона здобула більше символічного, ніж політичного капіталу. Чи зможе вона його перетворити у політичний капітал? Невідомо. Для цього потрібна дуже сильна команда, "свіжі" люди", - зазначив Цибулько.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Тимошенко прощалася з сім'єю ніжними обіймами і поцілунками

На його переконання, уявлення про сильну владу сформувало навколо Януковича авторитарний ореол.

"Після цього суду рішення будь-якої гілки влади в Україні будуть напряму переадресовуватися до "автора" цієї централізованої влади. Отже подальший процес після рішення суду буде покликаний розв'язати уявлення частини євросоюзівських політиків про те, що Україна зацентралізована і авторитарна. Буде впроваджуватися європейська практика, коли не персона грає основну роль, а процедури і інститути", - підкреслив експерт.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Тимошенко дали 7 років: "Беркут" б'є прихильників, Європа критикує

"Цей процес запускає новий політичний стиль 2010-х років. Стиль 2000-х, де всім прощалося все, здається, закінчився. Єдиною великою проблемою буде застосування вибіркового права. Якщо влада використає суди як інструмент для знищення найсильніших опонентів, то терміни для такої влади будуть дуже швидко вичерпано", - розповів Цибулько.

Крім того, він додав, що очікування авторитарного рішення щодо звільнення Тимошенко Януковичем  "мабуть, трохи завищені".

"У Євросоюзі це прекрасно розуміють. Тому євроінтеграційна інерція щодо України не буде зупинена", - підсумував Цибулько.

Зараз ви читаєте новину «Політолог: Вирок Тимошенко - частково результат зневаги до неї Кірєєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути