Ексклюзиви
четвер, 23 березня 2017 23:16

Політолог пояснив, чому подвійне громадянство чиновників має викликати підозру

Політолог пояснив, чому подвійне громадянство чиновників має викликати підозру
Подвійне громадянство має викликати підозру, що людина займається незаконною діяльністю або приховує щось серйозне. Фото: zakarpattya.net.ua

Подвійне громадянство має викликати підозру, що людина займається незаконною діяльністю або приховує щось серйозне.

Про це говорить політолог Петро Олещук.

"Не тільки політики мають подвійне громадянство, а й багато відомих українців. Що так можна, дізналися ще від часів Павла Лазаренка (5-й прем'єр-міністр України з 28 травня 1996 року по 18 червня 1997 року. Втік з України 1999-го, бо звинуватили у розкраданні державного майна. У США просив політичного притулку, але був засуджений до восьми років тюрми за відмивання грошей. 2012-го вийшов на волю. Отримав право на проживання у Сполучених Штатах. - Gazeta.ua). Додаткові паспорти - це гарантії. Жодна з країн не видає своїх громадян через екстрадицію. Якщо порушать кримінальні справи в Україні, сховаються у країні, де мають громадянство і будуть в безпеці. Також ці паспорти допомагають приховувати свої доходи, переміщення, особисті дані, бо вони виступають не як громадяни України. Скоріш за все такі люди займаються незаконною діяльністю. Це надає компроментуючі відомості проти них, які можуть бути використані в шантажі. Постає питання - до якої країни вони будуть лояльніші?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентські зміни про громадянство найбільше вдарять по жителях Закарпаття і Буковини

Закон про заборону подвійного громадянства навряд суттєво вплине на ситуацію, бо немає механізмів контролю і не встановлена конкретна форма відповідальності, вважає експерт.

"У багатьох європейських країнах, США, Росії подвійне громадянство не заборонене. Якщо країна потужна у багатьох аспектах, то мати її громадянство стає престижним. Ставлення до цього досить ліберальне. В Україні інша ситуація - заборона подвійного громадянства допоможе уберегти країну від зазіхань тієї самої Росії. Бо через масове надання російського громадянства українцям - одержить "подвійних агентів" і механізм впливу на українську політику. СБУ має дбати, щоб це явище не загрожувало національній безпеці".

13 березня у парламенті зареєстрували як невідкладний законопроект президента Петра Порошенка про позбавлення українського громадянства осіб з подвійним громадянством. За включення проекту до порядку денного проголосували 234 депутати.

Зараз ви читаєте новину «Політолог пояснив, чому подвійне громадянство чиновників має викликати підозру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути