середа, 15 березня 2017 19:51

Президентські зміни про громадянство найбільше вдарять по жителях Закарпаття і Буковини

Президентські зміни про громадянство найбільше вдарять по жителях Закарпаття і Буковини
Президентські зміни про громадянство найбільше вдарять по жителях Закарпаття і Буковини. Фото: Захід.нет

Президентські зміни до Закону "Про громадянство України", щодо реалізації права змінити громадянство, можуть негативно позначитися на жителів Західної Україні і створюють ризики для територіальної цілісності країни

Про це пише "Європейська правда".

Видання нагадує, що у понеділок 13 березня Петро Порошенко подав у парламент проект змін до законодавства, спрямованих на боротьбу з подвійним громадянством. У вівторок, ще до того, як документ отримали профільні комітети і експерти ВР, проект включили до порядку денного, за це проголосували 234 депутата.

На думку видання, президентський законопроект б'є насамперед по двох областях України – Чернівецькій та Закарпатській.

"Жителі першої часто мають румунське громадянство. Другої – румунське або угорське. І це зовсім не виняткові випадки, адже обидві сусідні країни пропонують спрощену процедуру отримання громадянства. У Берегівському районі Закарпаття частка повнолітніх українців, які мають паспорт Угорщини, не набагато менша 100%. В цілому кількість українців, які отримали угорський паспорт в останні роки, перевищила 100 тисяч – такі офіційні дані угорських властей", - пише Європейська правда.

Видання зазначає, що українці-власники другого паспорта не емігрують в сусідню державу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дозрівали понад два роки - Тягнибок про заборону подвійного громадянства

"Але на Буковині кожен скаже, що румунський паспорт – це насамперед право працювати та вільно подорожувати в ЄС, тому відмовлятися від нього немає сенсу. Все це, звичайно, не привід для гордості для нашої країни – швидше навпаки. Але варто зараз ставити питання руба? Чи готові ми до того, що одного разу не лише окремі села, а й цілі райони опиняться на 100% заселені тими, хто вже позбавлений громадянства, або тими, кого ми повинні незабаром його позбавити? Адже багато етнічних румунів не захочуть відмовлятися від румунського громадянства", - пише Європейська правда.

"Таким чином, у нас залишаються села іноземців. І тут немає ніякого подальшого автоматизму щодо їх правового статусу в Україні – у них навіть виду на проживання не буде. Ми повинні бути готові до того, що це буде означати бунт на місцевому рівні", - зазначає адвокат Ольга Поєдинок, кандидат юридичних наук, займається паспортною проблематикою.

Видання також звертається до Адміністрації президента, наскільки влада готова до наслідків даної ініціативи.

"Але питання до Банкової: чи готові ми до наслідків, продумали їх хоча б на два кроки вперед? Виходячи з поспіху, в якій просувається "паспортний" законопроект; виходячи з того, що громадське обговорення не було, а моделювання наслідків для Буковини і Закарпаття ніхто і не думав проводити - у цьому є обґрунтовані сумніви. Ще два досить дрібних, але болючих для України моменти. Президентські юристи в своєму проекті примудрилися порушити зобов'язання України з Європейської конвенції про громадянство. Згідно з цим документом ми не повинні карати тих, хто отримав громадянство за народженням або через шлюб з іноземцем. Про ці винятки на Банковій забули", - пише видання.

13 березня у парламенті зареєстрували як невідкладний законопроект президента Петра Порошенка про позбавлення українського громадянства осіб з подвійним громадянством.

Зараз ви читаєте новину «Президентські зміни про громадянство найбільше вдарять по жителях Закарпаття і Буковини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути