вівторок, 31 серпня 2021 16:02

Політолог назвав міністрів, яких можуть звільнити восени

Політолог назвав міністрів, яких можуть звільнити восени
Володимир Фесенко: "Останні два роки всі кадрові рішення ухвалюють в Офісі президента. Це наслідок однопартійної більшості у парламенті". Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

Кадрові зміни в уряді, анонсовані Дмитром Разумковим, ухвалюватимуть в Офісі президента. Головна мета - знайти ефективніших виконавців.

Про це Gazeta.ua розповів політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Кадрові зміни в уряді визначатиме не Верховна Рада, - каже він. - У нас діє де-юре президентсько-парламентська система, а де-факто - президентська. Останні два роки всі кадрові рішення ухвалюють в Офісі президента. Це наслідок однопартійної більшості в парламенті".

Про можливі зміни в уряді говорили ще навесні, перед парламентськими канікулами. Ключове питання - чи змінять прем'єр-міністра, вважає експерт.

"Якщо змінять - то уряд також піде у відставку, хоча деякі міністри залишаться на посадах. Питання зміщення прем'єра відкрите. Існують його прихильники і противники. В зоні ризику - міністр оборони Андрій Таран, міністр юстиції Денис Малюська, міністр аграрної політики Роман Лещенко, віцепрем'єр з питань оборонної промисловості Олег Уруський. Саме їх найчастіше називають потенційними кандидатами на заміну", - зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Разумков озвучив головні завдання Верховної Ради на осінь

Чи можуть звільнити Олега Уруського - вирішуватиме команда президента. Віцепрем'єр замішаний у декількох скандалах, була критика на його адресу. Торік представники Укроборонпрому заявили, що команда Уруського нав'язує своїх людей на посади та блокує реформу підприємства. Але все залежить від наявності кандидата на заміну, вважає Фесенко.

"Ще навесні 2020-го Зеленський сказав, що шукатиме ефективніших міністрів. Тих, які не виправдали себе - можуть замінити. Міністра аграрної політики Романа Лещенка призначили лише рік тому. Його вважали президентським улюбленцем. Але зараз на його адресу лунає багато критики - він у зоні ризику. Головна мета кадрових змін - пошук кращих виконавців", - підсумовує він.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков анонсував на осінь кадрові зміни в уряді. Він не назвав конкретних прізвищ, проте заявив, що до деяких міністрів мають претензії і парламент, і суспільство.

Щодо масштабу й термінів змін голова парламенту зазначив, що це дискусійне питання.

Зараз ви читаєте новину «Політолог назвав міністрів, яких можуть звільнити восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути