пʼятниця, 19 лютого 2010 18:56

Політики прагнуть законсервувати політичну систему

Політики прагнуть законсервувати політичну систему

Верховна Рада скасувала постанову про проведення виборів до місцевих органів влади 30 травня 2010 року.

Директор Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран вважає, що у цьому рішенні парламенту більше політики і прагматики, ніж права.

"Бо до місцевих виборів штаби політичних сил у переважній більшості не готові ні фінансово, ні морально, ні організаційно. Загалом це дуже негативно для права і якості української демократії. Бо один із показників якості демократії - вчасне проведення будь-яких виборів. Якщо іде відтермінування, то це так само погано, як не відбувається передача повноважень від влади до опозиції. Або коли той, хто програв вибори, не визнає результатів, - зазначив С.Таран.

На який час можуть бути відтерміновані вибори?

"Можливо, на рік. Але є велика підозра, що дату призначать тоді, коли парламентська більшість відчує, що партії, які до неї входять, зможуть взяти більше мандатів у місцевих радах. Досить красномовно про це свідчить ситуація щодо дострокових виборів мера Києва. Політичні причини для цього є. Але рішення зависло, бо парламентські сили зважують, чи можуть вони провести на цю посаду свого або лояльного кандидата. Тобто нардепи керуються винятково політичною доцільністю, а не правом".

Парламент мав би спочатку змінити закон, а потім переносити вибори

"Парламент мав би спочатку змінити закон, а потім переносити вибори. Депутати бояться, що в місцеві ради прийдуть зовсім інші люди за кадровим і фінансовим принципом. А в регіонах уже склалася певна конфігурація місцевих партійних структур. Є свої лідери, штаби, можливості. І раптом усе це може виявитися недієздатним. У великих партій нема впевненості, що після радикальної зміни системи виборів вони отримають лояльнішу для себе місцеву владу. От нині депутат, обраний за партійним списком, більше залежить від партійних лідерів, ніж від місцевих виборців. А потім буде все навпаки".

Чи грає це відтермінування проти Сергія Тігіпка та Арсенія Яценюка?

"Для них це, звичайно, найбільша морока. Бо вони дуже сподіваються розкрутити свої партії. А це найефективніше робити під час виборів. Хоча б місцевих. Якщо ж їх не буде, то їхнє партійне будівництво заморозиться. Парламентські партії ухвалили рішення на свою користь - щоб конфігурація влади на місцях не змінилася. Політики прагнуть законсервувати політичну систему".

Чи може суспільство вплинути на парламент?

"Люди голосують за того, кого знають: обирають розкручені бренди і обличчя, не читають передвиборчих програм і недостатньо вимогливі до політиків, не примушують працювати ні себе, ні їх. Не розуміють, що бути політичним виборцем - це громадянська робота. Тому великою мірою відповідальність за тих, кого маємо, лежить на нас".

Зараз ви читаєте новину «Політики прагнуть законсервувати політичну систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути