пʼятниця, 15 грудня 2017 08:35

Показали відповіді Путіна про російські війська на Донбасі з початку війни

Показали відповіді Путіна про російські війська на Донбасі з початку війни
Як змінювалися відповіді Путіна про російські війська на Донбасі. Фото: РИА Новости

Український журналіст Роман Цимбалюк кожен раз з 2014 року задає президенту Росії запитання про присутність російської армії в Донбасі. Ось як змінювалися його питання і відповіді Путіна за останні чотири роки.

Питання і відповіді опублікувало "Настоящее время".

2014

- Роман Цимбалюк, українське агентство "УНІАН". Перше питання щодо каральної операції, яку ви влаштували на сході нашої країни, причому в основному проти російськомовного населення. Не секрет, що там воюють російські військовослужбовці та російські бойовики, які все це влаштовують. Скільки Ви туди відправили російських військових? Чи потрібні Україні відправили туди техніку? Скільки з них загинуло на території України? Ви, як Верховний Головнокомандувач, що б сказали сім'ям загиблих російських офіцерів і солдатів?

- Всі люди, які за покликом серця виконують свій обов'язок або добровільно беруть участь в якихось бойових діях, в тому числі і на південному сході України, не є найманцями, тому що за це грошей не отримують. У нашій суспільній свідомості те, що відбувається на південному сході України, дійсно каральна операція, але вона проводиться сьогоднішніми київськими властями, а не навпаки. Адже це не ополченці південного сходу направили свої бойові підрозділи до Києва, а, навпаки, київська влада підігнали збройні сили на південний схід, використовують систему залпового вогню, артилерію і бойову авіацію.

2015

- Володимире Володимировичу, в контексті Ваших неодноразових тверджень про те, що на Донбасі немає російських кадрових військових, я хотів Вам передати привіт від капітана Єрофєєва і сержанта Александрова, третя бригада, місто Тольятті. Скажіть, Ви будете їх обмінювати на Сенцова, Савченко, Афанасьєва, Кольченка, Клиха? І цей перелік ще дуже не закінчений.

- З приводу обмінів. Ми ніколи не говорили, що там немає людей, які займаються вирішенням певних питань, в тому числі у військовій сфері, але це не означає, що там присутні регулярні російські війська. Відчуйте різницю. Це перше. Друге. Ви назвали двох-трьох чоловік, яких пропонуєте міняти, а потім почали довгий список, на кого ви їх хочете поміняти. По-перше, обмін повинен бути рівноцінним. А по-друге, ми повинні разом з нашими колегами спокійно все це обговорити, поговорити і продовжити те, на чому ми завжди наполягали, і те, що пропонує президент України: потрібно звільняти людей, які утримуються як з одного боку, так і з іншого боку. Перш за все це стосується людей з Донбасу, з південного сходу України, і українських військовослужбовців, які затримані на цих територіях. Але обмін повинен бути тут рівноцінним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЄС продовжили санкції проти РФ ще на півроку

2016

- Ви часто говорите, що були змушені захищати російськомовних в Криму і на Донбасі. Ви в минулому році говорили, що ніколи не приховували, що відправляли на Донбас людей вирішувати військові питання. Уточніть, де це написано в Мінських угодах, і чи розумієте ви, що, якщо колись підете на пенсію, росіяни залишаться для українців окупантами. Дякуємо.

- Добре було б домогтися того, щоб на Донбасі українську армію не вважали окупантами в своїй власній країні. Ось про що потрібно думати.

2017

- Я не перший раз задаю питання вам. І біда тільки в одному: що ви не на всі питання відповідаєте. І раніше ви говорили про те, що, ніколи не приховували, що відправляєте на Донбас людей вирішувати військові питання, в житті це називається вбивати громадян України, і в принципі тут все зрозуміло, і наша армія знає, що з цими людьми робити, з вашими вирішувачами, або рішалами. Якщо ви все-таки виграєте вибори, можливо, ви будете і далі займати таку абсурдну позицію по Донбасу, по миротворцям, і на практиці, люди ваші, які вирішують там питання, вони і займаються різаниною населення Донбасу, і вам не варто цього боятися, тому що звільнені українські міста, як Слов'янськ і Маріуполь, живуть прекрасної мирним життям. Дякуємо.

- Російської армії на території Донбасу немає. Але там дійсно створені певні військові міліцейські формування, які є самодостатніми і готові відбити будь-які великомасштабні військові акції проти Донбасу. Ми вважаємо, що це відповідає інтересам тих людей, які проживають на цій території, тому що, якщо у них такої можливості не буде, та різанина, про яку ви сказали, і навіть гірше, ніж в Сребрениці, буде здійснена так званими націоналістичними батальйонами. І їх ніщо не зупинить, в тому числі і звернення, як мені порадили деякі мої західні колеги, звернення, в разі розвитку подій подібного роду, в правозахисні міжнародні організації, і ми це прекрасно розуміємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовика ЛНР засудили до 15 років позбавлення волі

Росія приховує від Польщі основних свідків катастрофи президентського літака під Смоленськом і не віддає уламки. Це гальмує розслідування. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький.

Зараз ви читаєте новину «Показали відповіді Путіна про російські війська на Донбасі з початку війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути