Ексклюзиви
понеділок, 09 липня 2012 23:03

Спецтема: Боротьба за "мову"

Похороном святкували день народження Януковича в Черкасах
17

Фото: Фото: Захар Колісніченко

Своєрідно, у вигляді похоронної ходи, вирішили "відсвяткувати" день народження Віктора Януковича в Черкасах. Патріотична молодь влаштувала ходу від Європейської площі до будівлі обласної ради.

О 18.00 на Європейській площі в Черкасах збирається близько 50-ти хлопців та дівчат. Заявлений дрес-код - всі в чорному - через шалену спеку витримали не всі.

О 18.15 на похоронний вінок чіпляють стрічку чорного кольору з написом зробленим коректором "з днем народження".

"Ідею озвучили на зборах "Патріотичної ініціативи" у зв'язку з останніми подіями. Так ми вирішили "подякувати нашому президенту за те становище, в якому опинилися", - каже співорганізатор акції Сергій Амброс, 22 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Таке враження, що напередодні ми побили сотню "беркутівців" - Булатецький про "черкаське побоїще"

Поруч з молоддю стоять координатори черкаської опозиції Леонід Даценко та Микола Булатецький з сином Максимом. Молодь недавно відмовилася підтримувати акції "з прапорами". Запитую у Сергія чи не проти він такого сусідства.

"Ми не підтримуємо жодну політичну партію. І Даценко і Булатецький прийшли до нас без прапорів. І це ті люди, що стояли з нами, коли нас витісняв "Беркут". Нам закидують такі речі, що ми підтримуємо певних політиків. Але краще я буду стояти пліч-о-пліч з цими політиками, ніж сперечатимусь з тими, хто сидить вдома в інтернеті", - відповідає Амброс.

О 18.20 молоді люди у знак протесту проти "мовного" закону заклеюють роти скотчем чорного кольору. Дехто ліпить скотч на рукав у вигляді траурної пов'язки. Серед учасників акції багато дівчат. 15-річна Аліна Воробйова прийшла на акцію в футболці з написом "Воля України або Смерть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після звірячого розгону мітингу губернатора Тулуба вважають сатаною

"Хочу привітати Януковича. Те що відбувається в країні просто шокує. Мовний закон. Ним тільки шуму наробили, щоб приховати інші закони", - каже Аліна.

О 18.20 розгортають великий чорний транспарант, де білим скотчем написано "У ПРЕЗИДЕНТА – СВЯТО, – В УКРАЇНІ ТРАУР". Перехожі фотографуються біля транспаранту. Дехто висловлює молоді підтримку, хтось з них сміється.

18.30 - колона рушає. На чолі колони два хлопці. В одного "вітальний вінок", в другого портрет Януковича з заклеєним скотчем ротом та чорною полоскою в лівому кутку. Час від часу колоні в підтримку сигналять автомобілі. 61-річний Микола Сухоніс, зупинився їдучи повз на велосипеді:

"Скільки то йому років? Мій, мабуть, ровесник... Коли я служив у великій державі в армії, то він сидів в тюрмі. Шо ж йому побажати... Щоб його знов не вибрали! Щоб взагалі пішов у відставку, а перед тим заветував мовний закон" - каже Микола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Міліції треба бити морди" - політик про "черкаське побоїще"

Молодь рухається тротуаром в тиші, опустивши голови, зображаючи похоронну ходу. З пішохідної частини бульвару колону на відеокамеру знімає чоловік у синій футболці.

"Ти вже будеш у СБУшників на приміті" - каже бородатий хлопець, років 20 до сусіда по колоні, показуючи на чоловіка з камерою.

О 18.55 колона дістається Соборної площі. А в цей час проходить екстренна, запланована сьогодні зранку, репетиція шоу "Майданс". Її ведучий-тренер стоїть на дерев'яній сцені синього кольору, яку зранку монтували разом із палатками Партії Регіонів. На деякий час колона зупиняється навпроти площі.

О 19.04 рушають до стін обласної ради. Вінок і портрет ставлять під двері. З будівлі ніхто не реагує. Молодь шикується навпроти облради. Закінчують акцію хвилиною мовчання.

О 19.15 частина молоді покидає площу, а частина збирається колом навколо Ярослава Нищика, якого завтра судитимуть за участь у мітингу 6-го липня.

Зараз ви читаєте новину «Похороном святкували день народження Януковича в Черкасах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

103

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути